Ergotherapie

Zelfstandig functioneren in het dagelijks leven is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Als u sinds korte of langere tijd te maken heeft met een (chronische) ziekte of beperking, weet u dat die zelfstandigheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Mogelijk ondervindt u belemmeringen bij de gewone alledaagse activiteiten zoals het wassen en aankleden of heeft u moeite met het bereiden van voedsel. Soms vereist een beperking dat u moet leren omgaan met hulpmiddelen zoals een scootmobiel of ander bestek. Of misschien moet uw huis wel aangepast worden.

Wat doet de ergotherapeut?

De ergotherapeut kijkt samen met u naar de alledaagse handelingen en activiteiten die u niet meer of moeizaam kunt uitvoeren, bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel of het aankleden. De ergotherapeut adviseert en leert u hoe u deze handelingen zo zelfstandig mogelijk kunt uitvoeren. De beperkingen die u ervaart kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. De beperkingen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een chronische ziekte of ouderdomgerelateerde klachten. Daarnaast biedt de ergotherapeut hulp wanneer er door (beginnende) dementie problemen ontstaan. De ergotherapeut helpt niet alleen u maar kan ook de mantelzorger helpen om om te gaan met de gevolgen van de dementie.

Hulpmiddelen en aanpassingen

Als het nodig is, zoekt de ergotherapeut naar een hulpmiddel of aanpassingen die u kunnen ondersteunen bij het zelfstandig functioneren. Sommige hulpmiddelen en/of aanpassingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar of gemeente. De ergotherapeut adviseert u hierover en kan u helpen bij het aanvragen van het hulpmiddel of de aanpassing.

Specialisaties

Binnen de ergotherapie kennen wij de volgende specialisaties en aandachtsgebieden:

 • Parkinson
 • COPD
 • Cognitieve Revalidatie
 • Neurologie / NAH
 • Dementie (EDOMAH – Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en
  hun Mantelzorgers Aan Huis).
 • Valpreventie
 • (Complexe) woningaanpassingen
 • Geriatrie

Verwijzing en vergoeding

Ergotherapie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U krijgt maximaal 10 uur ergotherapie per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dan u hiervoor een verwijzing van de (huis)arts nodig heeft. De ergotherapeut komt meestal bij u thuis langs.

Wilt u meer informatie of contact opnemen, bel dan naar telefoonnummer 076 – 208 40 00.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

  * Verplicht in te vullen