Kind en ouders

Voorleesexpress

Zoek je ondersteuning bij de opvoeding of ontwikkeling van je kind of heb je vragen? Surplus heeft mogelijkheden om je hierbij te helpen. Soms verloopt dit via een doorverwijzer. Kijk voor meer informatie bij de diverse onderwerpen.

VoorleesExpress

Help je graag kinderen die in een taalarme omgeving opgroeien? Voorlezen is gezellig en helpt kinderen bij hun taalontwikkeling. De VoorleesExpress van Surplus richt zich op gezinnen met kinderen van 4 tot en met 6 jaar. We koppelen gezinnen aan vrijwilligers die gedurende 20 weken thuis komen voorlezen. Kijk voor meer informatie op de website van de VoorleesExpress: www.voorleesexpress.nl De VoorleesExpress wordt door Surplus uitgevoerd in gemeenten: Breda, Etten-Leur en Halderberge.

DoorleesExpress

De DoorleesExpress is grotendeels hetzelfde concept als de VoorleesExpress. Het verschil met de VoorleesExpress is dat het zich richt op oudere kinderen: 7-12 jaar. Bij deze kinderen ligt de nadruk op het zelf lezen en vooral ook meer leesplezier krijgen en de juiste/leuke boeken uitkiezen. Kinderen kunnen zelfstandiger thuis aan de slag met tips van de vrijwilliger. De ontmoetingen vinden bij voorkeur thuis plaats, maar kunnen ook op school of in de bibliotheek plaatsvinden. De DoorleesExpress wordt door Surplus uitgevoerd in gemeente Breda en Halderberge. www.doorleesexpress.nl

Spel aan Huis

Wil jij graag leuk en educatief met je dreumes, peuter of kleuter spelen? Door samen te spelen kun jij je kind stimuleren om zich goed te ontwikkelen, thuis, op de voorschool en (later) op school. Wil je daarbij graag ondersteuning? Bij Spel aan Huis komt een spelbegeleidster thuis met leuk en leerzaam speelmateriaal. Spel aan Huis is er voor gezinnen van 2 tot 4 jaar in Etten-Leur en in Breda van 1,5 tot 4 jaar.

Etten-leur

Kinderen kunnen aangemeld worden voor Spel aan Huis via de pedagogisch medewerker van de voorschool, het consultatiebureau, CJG of GGD. Voor meer informatie over Spel aan Huis Etten-Leur neem je contact op met Anna-Diana Game 06-41195177 of via anna-diana.game@surplus.nl

Breda

Om gebruik te maken van (Peuter) Spel aan Huis heeft je kind in Breda een VVE indicatie nodig en een doorverwijzing van de Pedagogisch medewerker van de voorschool waar je kind naartoe gaat. Voor gebruik te maken van Dreumes Spel aan Huis heeft je kind ook een VVE indicatie nodig en een doorverwijzing van de jeugdverpleegkundige. Je vindt deze jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau. Voor meer informatie over Spel aan Huis Breda neem je contact op met Nicole van Gennip: 06 – 20 50 85 30nicole.vangennip@surplus.nl

Centrum voor jeugd en gezin (CJG)

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is de plek waar ouders, aanstaande ouders en jongeren (tot 23 jaar) terecht kunnen met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Ook professionals zijn van harte welkom in het CJG. In het CJG werken jeugdartsen, verpleegkundigen, logopedisten, pedagogen en andere deskundigen op het gebied van jeugd samen. Het CJG biedt gratis informatie en advies, steun en begeleiding, specialistische hulp en coördinatie van zorg.

Breda

Kijk voor meer informatie op: www.cjgbreda.nl

Speelotheek de Dobbelsteen

Een Speelotheek is een plek waar iedereen speelgoed kan lenen, vergelijkbaar met boeken uit de bibliotheek. Het doel is kinderen de kans te geven met verschillend speelgoed te spelen zonder dat ouders er veel geld aan kwijt zijn. Naast dat het minder geld kost dragen ouders ook bij aan een betere wereld. Het lenen van speelgoed is namelijk ontzettend duurzaam. Het speelgoed wordt immers niet weggegooid en kinderen krijgen de mogelijkheid om nieuw speelgoed te ontdekken.

Per Speelotheek is het aanbod verschillend. Dit kan variëren van speelgoed voor buiten tot bordspellen en muziekinstrumenten. Voor alle leeftijden is er speelgoed te leen bij de Speelotheek. Bij de Speelotheek in de Haagse Beemden hoeven ouders geen lid te worden en dus ook geen abonnementskosten of een vergoeding te betalen.  De Speelotheek is iedere woensdagochtend open van 09.30 tot 11.30 uur. Je bent van harte welkom op de locatie is Buurthuis De Sleutel, Vlierenbroek 30 in Breda.

Breda on Tour

BonT, oftewel Breda on Tour: een supergezellige organisatie die tal van kinderactiviteiten organiseert door de hele stad! En dat kan voor groot en klein, van 10 kinderen tot wel 500 kinderen. Wil je graag iets organiseren voor kinderen? BonT denkt graag met je mee. Waar kan je aan denken? Kinderactiviteiten tijdens evenementen van organisaties, bingo op de kinderboerderij in de kindervakanties om net dat beetje extra’s te organiseren. Kijk hier voor meer informatie

Steunouders

Soms hebben ouders behoefte aan steun en biedt hun eigen netwerk geen ondersteuning. Zo ontstaan stressvolle situaties waar ouders én kinderen last van hebben. Via het project Steunouder ondersteunen vrijwilligers deze gezinnen door de kinderen één tot twee dagdelen een fijne plek te bieden.

Oosterhout

Surplus Welzijn ontving subsidie van de gemeente Oosterhout om dit initiatief uit te voeren.

Kijk voor meer informatie over steunouder op www.steunouder.nl. Of neem contact op met Natalie van Ferneij, projectcoördinator steunouder van Surplus Welzijn. Bel 0162 – 748 600 of stuur een e-mail naar oosterhout@steunouder.nl.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen