Logopedie

Logopedie

Een logopedist onderzoekt, behandelt en adviseert u als u problemen heeft met spraak, taal en slikken, bijvoorbeeld door een beroerte, trauma, neurologische aandoening of ziekte.

De logopedist bespreekt uw problemen en wensen met u, doet onderzoek en stelt na de diagnose een behandelplan op. Als u dat wenst, betrekken we uw naasten en mantelzorgers bij de behandeling. De logopedisten van het behandelcentrum Surplus hebben veel expertise van de ouderenzorg en ze kennen verschillende specialisaties. Bij Surplus kunt u bijvoorbeeld terecht bij een geregistreerd afasietherapeut, Parkinsonnettherapeut of een mimetherapeut. Ook zijn de medewerkers gespecialiseerd in spraakafzien bij slechthorendheid en larynxmanipulatie bij stemproblemen.

Wanneer u niet in de mogelijkheid bent om naar het behandelcentrum te komen, kan de logopedist u ook thuis bezoeken.

Specialisaties:

Binnen de logopedie kennen wij de volgende specialisaties en aandachtsgebieden:

  • Afasie: u heeft moeite met praten, begrijpen, lezen, schrijven. U kunt niet goed op woorden komen of u haalt woorden door elkaar. Bijvoorbeeld na een beroerte, trauma of bij dementie.
  • Dysartrie: u heeft moeite om goed verstaanbaar te spreken, bijvoorbeeld omdat de spieren in en om uw mond niet meer goed werken. Dat kan komen door een beroerte, de ziekte van Parkinson, MS of ALS.
  • Stemproblemen: uw stem klinkt niet meer helder of luid en daardoor is het moeilijk om u verstaanbaar te maken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de ziekte van Parkinson, MS, ALS en na een beroerte of intubatie.
  • Slikproblemen: u verslikt zich geregeld of krijgt steeds meer moeite met eten of drinken. U verliest steeds wat speeksel zonder dat u dat op tijd door heeft. Na een beroerte kunt u slikproblemen krijgen maar ook bij neurologische aandoeningen of spierziekten.

Verwijzing en vergoeding

Logopedie valt binnen het basispakket van uw verzekering. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij een contract gesloten en kunnen we de nota’s direct indienen. Is dit niet het geval, dan krijgt u een nota die u zelf bij uw verzekeringsmaatschappij in kunt dienen. De vergoeding wordt vanuit de basisverzekering geregeld. Voor logopedie heeft u in de meeste gevallen een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Wilt u meer informatie of contact opnemen, bel dan naar telefoonnummer 076 – 208 40 00.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen