Brakkenfestival zelfstandig verder

Geplaatst op 12 november 2021


Stichting Brakkenfestival opgericht

Wie groeide er niet mee op? Al meer dan 30 jaar is het Brakkenfestival een begrip in Breda en omstreken. Surplus zette het festival op de kaart. “Nu is het tijd dat het Brakkenfestival zelfstandig verder gaat”, aldus Vicky Corthout van Surplus. Het enthousiaste bestuur, dat al jarenlang het festival organiseerde met ondersteuning van Surplus, gaat zelfstandig verder met dit evenement voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Onder leiding van deskundige vrijwilligers én gesteund door het bedrijfsleven.

Stichting Vertizontaal, inmiddels Surplus Welzijn, signaleerde in 1988 de vraag naar stedelijke activiteiten en speelde hierop in met het Brakkenfestival. Het festival begon klein. De eerste activiteiten waren vooral doe-activiteiten, nu nog steeds populair onder de kinderen. Hieronder vallen bijvoorbeeld bloemschikken of koekjes bakken maar ook sport en beweging speelden altijd een belangrijke rol. Het festival voorzag in een behoefte van zowel kinderen, het bedrijfsleven en vrijwilligers, en groeide flink. De locatie in het Sport- en Partycentrum de Heerbaan werd al snel te klein en het festival week uit naar Optisport Racketcentrum met buitenterrein. En uiteindelijk naar Optisport Kunstijsbaan Breda, een perfect passende locatie om een groot kinderevenement te organiseren. Corthout: “Het festival is ook bijzonder omdat iedereen kan meedoen: kinderen met én zonder beperking en dat geldt ook voor vrijwilligers. Dat maakt het Brakkenfestival uniek.”

Heel veel Bredase brakken spelen mee

Het aantal deelnemende kinderen vertienvoudigde in alle jaren en de grenzen zijn nog steeds niet bereikt. In 2020 kon een inmiddels traditionele fysieke editie in de eerste week van de zomervakantie vanwege corona helaas niet doorgaan. Het festival vond volledig online plaats met activiteitenvideo’s en een gratis thuisbezorgde materialenbox. Zo werd vastgehouden aan de missie: speelplezier mogelijk maken voor alle kinderen. In 2021 vond het Brakkenfestival weer fysiek plaats, met een XS editie in Buurthuis Gageldonk, waar ruimte was voor 150 kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Door de geldende coronamaatregelen vond het kinderfestival op één dag plaats.

Corthout: “Maar hoe goed en belangrijk ook, het festival moet wel betaald worden. Omdat de gemeente Breda subsidies heeft heroverwogen, en er geld beschikbaar moest komen voor kwetsbare jongeren in de wijk, kon Surplus het Brakkenfestival niet meer organiseren. Gelukkig besloot een enthousiaste groep ervaren vrijwilligers, die zich al tientallen jaren inzet als bestuur van het Brakkenfestival, het kinderfestival voort te zetten, maar dan als zelfstandige stichting: Stichting Brakkenfestival.

Kinderplezier mogelijk maken voor alle kinderen.

Jolanda Bastiaans is bestuurslid van de nieuwe stichting: “Wij zetten ons als bestuur in om kinderplezier mogelijk te maken voor alle kinderen uit Breda en omstreken. Traditiegetrouw vindt het festival in de eerste week van de basisschoolvakantie plaats en bestaat het uit meerdere dagen. De kindervakantieweek is het grootste kinderevenement van Brabant en uniek in haar soort. Hopelijk kunnen we in 2022 weer laten zien wat we kunnen! Ook online ontwikkelen we verder, met hulp van onze partners uit het bedrijfsleven. We ontwikkelen online activiteiten om je niet te vervelen, iets creatiefs, een work-out, ballonnen proefjes of een boek lezen.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.brakkenfestival.nl.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen