Buurtbemiddelaars in training

Geplaatst op 01 december 2022


Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door een goed getraind en ervaren team van vrijwilligers. Het bemiddelen tussen ruziënde buren is immers geen gemakkelijke opgave. Om te zorgen dat de vrijwilligers dit werk goed kunnen doen, krijgen ze regelmatig trainingen. Op zaterdag 5 november jl. volgden de bemiddelaars van Oosterhout, Geertruidenberg en Altena, de training Puntjes op de i. ‘Inspirerend, leerzaam én gezellig’, aldus de bemiddelaars. 

De training ging onder andere over neutraliteit, omgaan met weerstand en bemiddelen met lef. Ook leerden de bemiddelaars een nieuwe methodiek als gespreksafsluiting.

Neutraliteit is een belangrijke vaardigheid voor bemiddelaars, die ook de nodige valkuilen kent. Een continu aandachtspunt in het werkveld. Om nog beter om te kunnen gaan met weerstand is een nieuwe theorie behandeld, de vier opties. Via deze weg worden buren op een gestructureerde manier aan het denken gezet. Er is veel geoefend met hoe om te gaan met twijfelende buren. Met een beetje lef kun je buren prikkelen om mee te doen met het aanbod van buurtbemiddeling. De training werd gegeven door twee trainsters van VerLangtrainingen.

Buurtbemiddeling in Oosterhout, Geertruidenberg en Altena

Alle inwoners van de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Altena die een conflict met hun buren hebben, kunnen kosteloos en vrijblijvend gebruik maken van Buurtbemiddeling. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om geluidsoverlast, overlast van dieren of kinderen, pesterijen en problemen met de tuin of erfafscheiding. Ook uit de cijfers blijkt hoe belangrijk Buurtbemiddeling is: ruim 70% van de conflicten wordt opgelost. Surplus voert het project uit in opdracht van de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Altena en de plaatselijke woningcorporatie. Er is een nauwe samenwerking met de politie.

Vrijwilligers

De goed getrainde en ervaren vrijwilligers richten zich op het herstellen van de communicatie tussen de beide buren. De bemiddelaars blijven neutraal en kiezen geen partij. Ze zijn er voor beide buren en proberen samen toe te werken naar een oplossing die voor alle betrokkenen werkt.

Buurtbemiddeling inschakelen

Als inwoners overlast ervaren en het lukt niet er samen uit te komen, kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Meer informatie over Buurtbemiddeling en contactgegevens zijn te vinden op www.surplus.nl/buurtbemiddeling   

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen