Campagne “Vraag eens hoe het met hén gaat” – de Week van de Jonge Mantelzorger 2024

Geplaatst op 04 juni 2024


Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Eén op de vier jongeren heeft zorg thuis, maakt zich zorgen of mist zorg. Surplus noemt deze jonge mantelzorgers mede-mogelijk-makers. Omdat zij heel veel mogelijk maken in hun thuissituatie. In de campagne wordt aandacht gevraagd voor deze jongeren. Ze verdienen een luisterend oor, schouderklop of een kaartje.

De Week van de Jonge Mantelzorger is een week waarin de teams mantelzorg en het jongerenwerk van Surplus extra aandacht vragen voor deze vaak onzichtbare groep jongeren. Veel jongeren weten niet dat ze jonge mantelzorger zijn. En dat het jongerenwerk en mantelzorgondersteuning van Surplus er juist voor hen zijn!

Mede-mogelijk-makers
Mede-mogelijk-makers zijn kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar oud die te maken hebben met zorgen thuis. Zij zorgen voor een ouder/verzorger of broer/zus en maken daarmee veel mogelijk. Deze groep is zich er echter vaak niet van bewust dat zij jonge mantelzorger zijn en dat er ook ondersteuning voor hen beschikbaar is. Ook willen jongeren vooral ‘normaal’ zijn en schamen zij zich voor hun vaak lastige thuissituatie.

Omgeving
In de week van de jonge mantelzorger staat “Vraag eens hoe het met hén gaat” centraal. Er wordt ingezet op de directe omgeving van jonge mantelzorgers om de signalen rondom vastlopen in mantelzorg op te pikken. Denk bijvoorbeeld aan leraren en sportcoaches. Het hebben van aandacht voor deze vaak overbelaste jongeren is een belangrijke stap naar hulp. Zo zorgen we er samen voor dat jonge mantelzorgers ondersteuning krijgen. Dat kan via de mantelzorgsteunpunten of het jongerenwerk van Surplus.

Surplus
Surplus ondersteunt mantelzorgers in de gemeenten Altena, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Zundert. Daarnaast kunnen jonge mantelzorgers ook terecht bij de Surplus Jongerenwerk teams in Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Zundert. De lokale teams zijn er voor hén die zorg missen of zelf steun nodig hebben en bieden een luisterend oor, hulp, ondersteuning, trainingen en cursussen. Surplus biedt een compleet aanbod op het gebied van welzijn, wonen, thuiszorg en behandeling. Meer weten over de mogelijkheden? Kijk op www.surplus.nl.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen