Cursus ‘ongevraagd contact maken’ onderdeel van het jongerenwerk

Geplaatst op 16 december 2022


De stagiaires van het jongerenwerk in Breda en Oosterhout deden mee aan een cursus ‘Ongevraagd contact maken’ door jongerenwerkers Machteld en Esmee. Want hoe reageer je als jongeren op straat vuurwerk afsteken of op een andere negatieve manier aandacht vragen? Hoe kom je online met jongeren in contact? En waarom is het zo belangrijk dat je als jongerenwerker ongevraagd contact kunt maken?

Ongevraagd contact maken is simpelweg ‘eropaf gaan’. Als jongerenwerker is het belangrijk dat je laagdrempelig te benaderen bent voor jongeren, maar ook dat je actief op zoek gaat naar contact met jongeren. Zowel online als offline. De cursus begon met theorie over ongevraagd contact maken en de methodieken die het jongerenwerk inzet. Daarna gingen de stagiaires zelf aan de slag met rollenspellen. Die verschillende rollenspellen werden ingezet om te onderzoeken welke manieren er zijn om contact te maken. De thema’s die hierbij aan bod kwamen zijn vuurwerk, spijbelende jongeren en in gesprek gaan tijdens een inloop.

Offline en online
Het jongerenwerk zoekt jongeren op en wil een aanspreekpunt zijn. Dit doen ze door daar te zijn waar de jongeren zijn: bij scholen, in parken en op straat. De jongerenwerkers maken online en offline contact met de jongeren. Online gebeurt dat via Instagram(@jongerenwerk.breda of @jongerenwerk.oosterhout) en TikTok: (@jongerenwerksurplus). Een deel van het offline contact maken gebeurt op straat, het zogenoemde straatwerk. Jongerenwerker Machteld: “Dat is dus letterlijk op straat rondlopen, zien wat er gebeurt, wie hangen er rond en waarom? We maken contact met  jongeren en zijn zo een aanspreekpunt. We willen weten wat er in wijken speelt!” Momenteel is het jongerenwerk veel op straat te vinden in het kader van de vuurwerkpreventie. Wanneer mensen overlast ervaren van vuurwerk of hanggroepen jongeren komen die meldingen ook binnen bij het jongerenwerk. Jongerenwerkers gaan er dan op af om op die plekken met jongeren in gesprek te gaan. Esmee: “Na deze cursus zijn de stagiairs klaargestoomd om met ons de straat op te gaan en online met jongeren contact te leggen.”

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen