“De eerste dag in Oosterhout was ik heel bang”

Geplaatst op 30 oktober 2023


Surplus sprak met twee nieuwe Oosterhouters: Hiba en Sara (niet hun eigen namen). Deze moeder en dochter vluchtten in 2019 uit Soedan. Inmiddels wonen zij twee jaar in Oosterhout en hebben zij hun weg gevonden. Makkelijk was dat niet. Gelukkig was vrijwilliger Judith er om te helpen bij het inburgeren en het opbouwen van een nieuw bestaan.

Moeder Hiba: “Onze eerste dag in Oosterhout was ik heel bang. Ik moest zoveel regelen en organiseren, maar ik wist hier niet veel vanaf. Diezelfde dag hebben wij Judith ontmoet. Ze vroeg; ‘hoe kan ik jullie helpen en wat kan ik voor jullie doen?’ Ze heeft ons vanaf dat moment super goed geholpen, ik vond haar direct heel aardig. Ze hielp bij het inschrijven van mijn kinderen op school en met praktische zaken zoals het vinden van goedkope meubels en fietsen. Ik sprak toen nog weinig Nederlands, maar ze probeerde mij écht te begrijpen en luisterde echt naar mij. Tegelijkertijd hielp ze mij met het leren van de Nederlandse taal, door gewoon Nederlands tegen mij te speken.”

Ik voelde me zo alleen
“Judith was voor mij niet alleen een begeleider, maar ook mijn familie en vriendin. Ik voelde mij zo alleen in het begin, ik kende mijn buren niet, ik had geen familie hier, helemaal niks… Ze heeft mij zo gesteund in deze tijd. Iedere week was ze er, niet alleen om te kijken wat er nog geregeld moest worden, maar ook echt om naar ons te luisteren. Ze deed heel veel voor ons en het zijn de kleine gebaren die wij zo waarderen. Regelmatig vraagt ze nog steeds hoe het met ons gaat, echt heel lief. Ze is altijd welkom bij ons thuis.”

Nieuwe vrienden maken
“Ik zou graag meer Nederlandse mensen leren kennen en ondanks dat ik dit echt probeer, gaat het toch moeilijk. Misschien gaat het beter als ik een baan heb. Momenteel werk ik als vrijwillige tolk voor Surplus Welzijn en heb ik mijn Soedanese diploma ‘Scheikunde’ laten omzetten naar Nederland. Ik moet nog één jaar naar de universiteit om de scheikundige vaktermen in het Nederlands leren. Ik wil graag een BBL opleiding gaan volgen om mijn Nederlands te verbeteren. Uiteindelijk wil ik graag in een laboratorium gaan werken. Ik wil graag een nieuw leven opbouwen en werk hard om dat te bereiken.”

Ik voelde me gezien
Dochter Sara: “Kort na de verhuizing was ik jarig. Judith kwam toen naar ons toe met een cadeautje. Dit betekende heel veel voor mij. Het was echt een heel lief gebaar. In september 2022 liep ik de nacht van de vluchteling. Judith haalde mij toen op en bracht me weer thuis, ik kon echt niet meer lopen. Ik heb nog zussen en broers. De jongste zit op de basisschool in Oosterhout en mijn andere zusje op de middelbare school in Made. Ikzelf studeer Social Work in Nijmegen. Voor mijn studie loop ik stage bij Surplus Welzijn, waarbij ik statushouders begeleid die net in Oosterhout zijn komen wonen. Ik vind dit echt heel leuk, het is mooi de begeleiding te kunnen bieden die ik zo fijn vond.”

Vrijwilligers zijn goud waard
Moeder Hiba: “Mensen die hier nieuw komen moeten heel veel regelen, dit kun je bijna niet alleen doen. Je moet helemaal opnieuw beginnen. Het is zo fijn dan een vrijwilliger te hebben die hierbij helpt. In het begin is het heel moeilijk, maar het is belangrijk zelfstandig te worden. Judith heeft ons hierbij heel goed geholpen. Het is ontzettend belangrijk de Nederlandse taal te leren, zonder Nederlands kun je niks doen. Als je leert en jezelf blijft ontwikkelen kun je een baan vinden en zelfstandig zijn. Je moet dit echt zelf doen, jezelf blijven verbeteren, niemand anders kan dit voor je doen.”

Op zoek naar meer vrijwilligers
Vrijwilliger Judith: “Het is mooi iets bij te kunnen dragen waar het zo hard nodig is. Je leert er zelf ook veel van en het is een zinvolle dagbesteding. Je bent er niet alleen om te helpen met de regelzaken, maar ook echt om te luisteren naar de ander. Een gezonde nieuwsgierigheid naar elkaars gebruiken en gewoonten is belangrijk voor goed contact.”

Ook een statushouder wegwijs maken in Oosterhout?
Neem dan contact op met Yvonne de Gouw, Trajectbegeleider Statushouders, 06 – 186 00 690 of yvonne.degouw@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen