De week van de jonge mantelzorger: ‘MedeMogelijkMakers’ bij Surplus

Geplaatst op 09 juni 2022


Van 1 tot en met 7 juni jl. was het de week van de jonge mantelzorger. Zoals elk jaar werd er tijdens deze week landelijk extra aandacht gevraagd voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Het landelijke thema van dit jaar was #niettemissen.

In Nederland kunnen enorm veel jongeren, één op de vier, beschouwd worden als jonge mantelzorger. Het zijn jongeren die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft en waar zij op een bepaalde manier zorg voor dragen. Ze helpen soms met fysieke zorg, hebben extra taken, houden rekening met de zorgsituatie of helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten en/of missen ze zorg en steun thuis voor zichzelf. Vaak ervaren ze deze rol als normaal, herkennen zich niet in het woord mantelzorger en weten ze niet dat ze hulp kunnen en mogen vragen.

Campagne “MedeMogelijkMakers’
Voor jonge mantelzorgers is er vaak hulp te vinden binnen de gemeente waar ze wonen. In de vorm van waardering, een luisterend oor of een helpende hand. Helaas zijn heel veel jongeren zich niet bewust van het feit dat ze mantelzorger zijn óf vinden ze deze term te negatief om zich er zelf prettig bij te voelen en mee te identificeren. Om jongeren en hun omgeving bewust te maken wat een jonge mantelzorger nu eigenlijk is én dat ze het misschien ook zelf zijn, lanceerde Surplus in 2021 de campagne ‘MedeMogelijkMakers’. Dat jaar zijn er zes verhalen gedeeld van jongeren woonachtig in de regio waar Surplus werkzaam is. Doel was het vergroten van de (h)erkenbaarheid van deze jongeren.

Activiteiten in de week van de jonge mantelzorger
Dit jaar wordt het delen van deze verhalen voortgezet. De verhalen gaan over ‘Wat maak jij mede mogelijk thuis? En wat zou jij graag mogelijk willen maken?’ Zo maakt de campagne jongeren bewust van wat jonge mantelzorgers doen en of zij misschien ook op dergelijke wijze zorgen voor een gezinslid. Volg de campagne via Instagram @justtakecaresurplus. Daarnaast organiseerden mantelzorg en het jongerenwerk Surplus deze week activiteiten voor jonge mantelzorgers en zorgouders. Dit werd gedaan in de gemeenten Oosterhout, Breda, Halderberge, Etten-Leur, Zundert en Geertruidenberg.

Jongerenwerk en mantelzorg Surplus 
Het jongerenwerk van Surplus en Just Take Care ondersteunen jongeren bij alles wat hen raakt. Sociaal werker Leonie Willemse vertelt: “Als er zorg is thuis, dan kan het fijn zijn om met iemand te kunnen praten, gehoord te worden en om vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de aandoening van een gezinslid, maar bijvoorbeeld ook “Hoe kan ik zelf dingen regelen als er thuis weinig steun is?” Mantelzorg is soms praktisch zorg dragen. Maar ook het bieden van emotionele steun is mantelzorg, bijvoorbeeld voor een gezinslid dat psychische problemen heeft. Rekening moeten houden met zorg thuis of regelmatig moeten vertalen. Veel jongeren herkennen zichzelf niet als jonge mantelzorger, weten niet dat er ondersteuning is voor hen en dat zij terecht kunnen bij Surplus.”

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen