Eerste ervaringen Sociale Benadering Dementie Mauritshof positief

Geplaatst op 29 september 2021


Surplus is in de wijk Hoge Vucht in Breda en in de kern Klundert in gemeente Moerdijk aan de slag met de Sociale Benadering Dementie. Dit is een andere manier om met dementie om te gaan; door de mens te zien en niet alleen de dementie. Inmiddels zijn de eerste bevindingen in Klundert geëvalueerd en die zijn positief.

Positieve eerste ervaringen Sociale Benadering Dementie Klundert

Begin dit jaar startte het team van woonzorgcentrum Mauritshof met onder andere collega’s Anja Kooke (Verzorgende IG) en Anneke Verschuren (Zorgondersteuner) in woonzorgcentrum Mauritshof in Klundert met Sociale Benadering Dementie. Inmiddels zijn de eerste bevindingen geëvalueerd en die zijn positief.

Met name inzichten zorgen voor verandering. Anja vertelt: “In de praktijk blijkt dat de beeldvorming in de maatschappij over mensen met dementie een grote rol speelt. Er wordt al snel gedacht dat deze mensen het niet goed meer weten en daardoor wordt vaak voor hen ingevuld waar ze behoefte aan hebben. Door iemand eerst goed te leren kennen ervaren we dat de meeste bewoners goed kunnen vertellen wat voor hen belangrijke punten in het leven zijn. Hun naasten kunnen hier ook vaak bij helpen. We betrekken hen nog meer bij het leven van een bewoner en hebben oog voor de worsteling van naasten. De inzichten zorgen voor een verandering. Dit horen we ook terug van naasten en collega’s.” Anneke vult aan: “We hebben nog meer aandacht voor de sociale rollen van de bewoners, zij zijn niet alleen een bewoner met dementie maar bovenal vader/moeder of partner of opa/oma of vriend/vriendin. Door hier aandacht voor te hebben voer je andere gesprekken. Ook zien we dat bewoners baat hebben bij deze ondersteuning, ze voelen zich meer gezien en hebben meer zelfvertrouwen. Eén van de bewoners vond het bijvoorbeeld erg belangrijk zelf sokken en ondergoed uit te zoeken. Ze wil zelf graag kleuren zien en stof voelen. Dus gingen we met haar winkelen. Een andere bewoner van de Mauritshof worstelde met haar rol als oma, hoe kon zij toch een oma zijn voor haar kleinkinderen? Samen hebben we de verjaardag van de kleindochter voorbereid door samen een cadeautje te kopen en een gezellig koffiemoment te creëren. Uiteindelijk hadden oma en kleindochter een fijne middag.”

Over Sociale Benadering Dementie

Sociale Benadering Dementie is een andere manier om met dementie om te gaan; door de mens te zien en niet alleen de dementie. De uitgangspunten van de Sociale Benadering Dementie zijn ontwikkeld door Tao of Care, onder leiding van hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie Anne-Mei The. Mensen met dementie worstelen met dementie als ziekte, maar vooral met de indirecte gevolgen ervan. Zo geven mensen met dementie aan dat hun omgeving anders op hen reageert na een diagnose. Ook is het opnieuw invulling geven aan sociale rollen, zoals partner of ouder, lastig. Daarbij heeft dementie gevolgen voor het zelfvertrouwen en roept het zingevingsvragen op. Door een andere benadering groeit het zelfvertrouwen, herstelt de eigen identiteit en worden allerlei sociale situaties makkelijker. Meer weten over Sociale Benadering Dementie? Lees dan hier verder.

Dit nieuws speelt zich af in de Gemeente Moerdijk bij

Mauritshof

Woonzorgcentrum Mauritshof

Prins Willemstraat 2, 4791 JR Klundert

De Mauritshof in Klundert is een eigentijds wooncomplex voorzien van 53 nieuwe huurappartementen verhuurd door Woonkwartier en beschikt over drie woongroepen van Surplus. Naast de ...

Bekijk locatie

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen