Enthousiaste Halderbergse deelnemers volgden training ‘In je Uppie’

Geplaatst op 11 april 2022


Op 7 april jl. deden zeven enthousiaste deelnemers mee aan een training om gespreksleider te worden bij UP! Deze deelnemers kunnen nu gespreksleider zijn voor een groep ouderen. Deze groepen gaan in gesprek over onderwerpen, waar zij normaal niet zo snel over praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt.

Patricia den Bakker, coördinator van het project in Halderberge, was blij met de aanmeldingen en de enthousiaste reacties. “We zijn gestart met werven in februari. We waren op zoek naar gespreksleiders die weten wat het is om ouder te worden, die nieuwsgierig zijn naar mensen, actief vragen kunnen stellen en echt luisteren naar de ander. Maar die het ook leuk vinden volgens een bestaande methodiek te werken. Het was een intensieve training waarin de gesprekstechniek ‘In je Uppie’ werd uitgelegd door twee trainers. In het tweede gedeelte van de training werd in twee groepen geoefend. Als deelnemer en als gespreksleider. Zo ervaarden ze zelf hoe het voelt om aan een groepsgesprek deel te nemen. De deelnemers vonden het leerzaam en inspirerend. Ze vertelden dat ze er energie van kregen en enthousiast werden om ermee aan de slag te gaan. En dat ze zich voldaan voelden over wat ze hebben geleerd. Na afloop kregen zij een mooi certificaat.”

Deelnemen groepsgesprek
Patricia: “Nu de gespreksleiders er zijn, kunnen we deelnemers werven voor de gespreksgroepen in de verschillende kernen. De ‘In je Uppie’ gesprekken kunnen toegepast worden bij bestaande groepen. Maar we vormen ook nieuwe groepen. Je kunt je als groep aanmelden of individueel. Dat kan door te mailen naar patricia.denbakker@surplus.nl of te bellen naar 06 – 105 26 950.”

‘Eens een ander gesprek’
Ouder worden is een persoonlijk proces waarin ouderen zich heel alleen kunnen voelen. De gemeente Halderberge en Surplus zijn daarom gestart met ‘In je Uppie’. Met behulp van deze methodiek gaan ouderen samen in gesprek over onderwerpen, waarover ze normaal niet zo snel praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt. Levensthema’s zoals hoop, spijt, vriendschap en afscheid komen aan de orde. Persoonlijke ervaringen delen over thema’s die ertoe doen inspireert, bemoedigt en verbindt ouderen. Vanuit ervaringen elders in het land met ‘In je Uppie’ bleek dat ouderen deze methode zeer waarderen, omdat het hen ‘eens een ander gesprek’ oplevert.

Een tegen Eenzaamheid
De gespreksmethodiek ‘In je Uppie’ van UP! is een onderdeel van het programma Een tegen Eenzaamheid. UP! is een landelijke beweging die zowel live als onlineprogramma’s maakt rondom ouder worden, zingeving en empowerment om eenzaamheid bij ouderen (65+) te voorkomen of te doorbreken. UP! verzilvert hiermee de waarde van vergrijzing en biedt ouderen actief perspectief om van betekenis te kunnen zijn. Surplus past deze gespreksmethodiek toe in Halderberge, Breda en Etten-Leur. Kijk voor meer informatie op www.upinnederland.nl

Het goede gesprek komt tot stand in samenwerking met Surplus, gemeente Halderberge, Oranje Fonds, RCOAK, fonds Sluyterman van Loo en het dr. C.J. Vaillantfonds.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen