Etten-Leurse ouderen samen in gesprek over levensthema’s

Geplaatst op 23 december 2021


Ouder worden is een persoonlijk proces waarin ouderen zich heel alleen kunnen voelen. De gemeente Etten-Leur en Surplus starten daarom binnenkort met ‘In je Uppie’. Met behulp van deze methodiek gaan ouderen samen in gesprek over onderwerpen, waarover ze normaal niet zo snel praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt. Levensthema’s zoals spijt, vriendschap en afscheid komen aan de orde.

Persoonlijke ervaringen delen over thema’s die ertoe doen inspireert, bemoedigt en verbindt ouderen. Vanuit ervaringen elders in het land met ‘In je Uppie’ bleek dat ouderen deze methode zeer waarderen, omdat het hen ‘eens een ander gesprek’ oplevert. “En om deze gesprekken te kunnen voeren zoeken we enthousiaste vrijwillige gespreksleiders van 50+”, zegt Leman Citak, kwartiermaker Eenzaamheid in Etten-Leur. 

Gespreksleiders gezocht voor themagesprekken

Leman: “We zoeken gespreksleiders die snappen wat het is om ouder te worden en die nieuwsgierig zijn naar mensen en actief vragen stellen. Maar die het ook leuk vinden volgens een bestaande methodiek te werken. Vrijwilligers die graag gespreksleider willen worden of iemand kennen die daarvoor geschikt zou zijn, kunnen mailen naar leman.citak@surplus.nl Eind januari vinden kennismakingsgesprekken plaats, donderdag 10 februari is er een training en daarna worden de themagesprekken gepland.”

Een tegen Eenzaamheid

De gespreksmethodiek ‘In je Uppie’ van UP! is een onderdeel van het programma Een tegen Eenzaamheid.UP! is een landelijke beweging die zowel live als onlineprogramma’s maakt rondom ouder worden, zingeving en empowerment om eenzaamheid bij ouderen (65+) te voorkomen of te doorbreken. UP! verzilvert hiermee de waarde van vergrijzing en biedt ouderen actief perspectief om van betekenis te kunnen zijn. Surplus gaat deze gespreksmethodiek toepassen in Etten-Leur, Breda, Halderberge en Moerdijk. Kijk voor meer informatie op www.upinnederland.nl

Het goede gesprek komt tot stand in samenwerking met Surplus, gemeente Etten-Leur, Oranje Fonds, RCOAK, fonds Sluyterman van Loo en het dr. C.J. Vaillantfonds.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen