Feestelijke onthulling ‘draaiorgel’ op locatie Elisabeth

Geplaatst op 14 juli 2023


Vrijwilliger Ad Pirard heeft de afgelopen zes maanden gespendeerd aan het maken van een ‘draaiorgel’ voor de bewoners van Surplus woonzorglocaties. “Muziek werkt verbindend en heeft een positief effect op mensen”, licht Ad toe. Op 13 juli werd het ‘draaiorgel’ op feestelijke wijze onthuld door burgemeester Paul Depla.

Draaiorgel
Ad Pirard is al vijf jaar vrijwilliger bij woonzorgcentrum Elisabeth. Vorig jaar kon hij vanwege gezondheidsproblemen tijdelijk niet goed praten. Hij besloot toen zijn tijd in te zetten om met zijn handen iets moois te maken, waar de bewoners van zouden kunnen gaan genieten. “Toen ik begon met hout snijden, wist ik nog niet precies wat het ging worden. Met de radio aan op de achtergrond, ontstond het idee een soort draaiorgel te maken. Later besloot ik van de achterkant een jukebox te maken, om aan te geven dat het apparaat verschillende toepassingen heeft”, vertelt Ad.

Moderne twist
Hoewel het apparaat er qua uiterlijk uitziet als een draaiorgel en jukebox, heeft hij namelijk een moderne twist. Op eenvoudige wijze kan er muziek mee worden afgespeeld via cd, usb of streaming platformen. Daardoor is er voor iedere bewoner of bezoeker wat wils. En dat gaat verder dan alleen locatie Elisabeth. Ad: “Het orgel kan ingezet worden op alle locaties van Surplus, zodat iedereen er van kan genieten.”

Feestelijke onthulling
Op 13 juli vond de feestelijke onthulling plaats op Elisabeth. Deze middag startte met een muzikaal optreden. Om 15.00u onthulde burgemeester Paul Depla het moderne draaiorgel, onder luid applaus van de aanwezige bewoners en andere bezoekers. Vervolgens droeg Ad het orgel officieel over aan de Raad van Bestuur van Surplus. 

‘The making of.. ’
Breda Nu maakte een reportage over hoe Ad met passie zijn draaiorgel bouwde. Bekijk de reportage op https://youtu.be/9Tvw1IQPCqIBel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen