FIKS: van ‘geen-idee-wat-ik-wil’ naar ‘sh*t-dit-vind-ik-chill!’

Geplaatst op 16 november 2021


FIKS helpt jongeren in Breda en Zundert het verschil te maken tussen ‘niet weten wat ik wil’ en ‘eindelijk gevonden wat ik wil.’ Door samen aan de slag te gaan ontdekken jongeren wat ze willen, waar ze goed in zijn en wat ze liever niet doen. Tel daar een goede portie coaching bij op en voilà, je hebt FIKS. Of het geFIKSt.

Het jongerenwerk van Surplus is samen met Starters4Communities betrokken bij FIKS. Jongerenwerker Eline de Barbanson: “FIKS heeft inmiddels twee programma’s succesvol afgerond voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar in Breda en Zundert. Zij werkten een half jaar aan het vergroten van hun skills en vaardigheden. Ze leren een echte ‘doener’ te worden, hun zelfvertrouwen krijgt een boost en ze gaan op ontdekking naar hun persoonlijke drijfveren. Het derde programma draait inmiddels op volle toeren en het vierde programma start in november. Ik daag jongeren uit om mee te FIKSen én bedrijven daag ik uit om mee te werken aan het programma.”

Persoonlijk heb ik veel voor elkaar gekregen

Laura (18) deed mee aan FIKS: “Ik deed mee omdat ik gestopt was met mijn studie en vanwege corona ook niet kon werken. Heb afgelopen half jaar heel veel geFIKSt! Als eerst een heel tof product opgeleverd als oplossing van een vraagstuk. Hiervoor hebben we samengewerkt met een toffe groep mensen en ook de opdrachtgever was tevreden! Persoonlijk heb ik veel voor elkaar gekregen; durf nu veel meer op de voorgrond te staan, me meer te uiten en te pitchen. Heb een stuk meer zelfvertrouwen gekregen en weet nu dat ik er mag zijn.”

Nu weet ik wat ik wil

Marina (23) vertelt over haar ervaring: “FIKS is voor mij heel bijzonder geweest. Ik heb daar skills geleerd die je op werk of school niet zomaar leert zoals scrum en Design Thinking. FIKS is een fijne plek waar je jezelf mag zijn en je helpt waar je behoefte aan hebt. Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen opdoen omdat ik nu meer weet over wie ik ben en wat ik wil!”

Uitdaging voor organisaties

Op dinsdag 16 november start het vierde programma. Er wordt nog hard gezocht naar toffe gastorganisaties waar de jongeren naast hun eigen ontwikkeling ook maatschappelijke impact hebben door de inzet van hun interesses en kwaliteiten. Tijdens FIKS volgen de jongeren verschillende workshops van professionals uit het werkveld. Denk aan Design Thinking, Spoken Word of leer pitchen als een pro! Eline: “Tel daar een portie goede coaching bij op, hier en daar een FIKSe workshop en voor je het weet, weet je wat je wilt. Want weten wat je wil, in een wereld vol aanbod en kansen – waarin je cool moet zijn en doen – is soms best wel ingewikkeld.”

Meer weten?

Jongeren tussen 16 en 27 jaar kunnen meedoen. Meer weten over FIKS en het programma van november? Aanmelden voor het programma in november kan nog via de website: www.ikwilfiks.nl. Op deze avond wordt de werkwijze van FIKS besproken. Liever bellen? Neem dan contact op met Eline de Barbanson, 06 – 200 12 390. Het programma van FIKS wordt gratis aangeboden.

FIKS

FIKS is onderdeel van de MDT, dat staat voor Maatschappelijke Diensttijd. De Maatschappelijke Diensttijd is een programma van de overheid waar jongeren worden uitgedaagd en geïnspireerd om iets goeds te doen voor de maatschappij. FIKS FIKSt dat voor de jongeren uit Zundert en Breda. FIKS helpt bij het vinden van interesses en talenten en zet in op échte impact!

Foto: Goedzooi

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen