Gastles over jonge mantelzorgers op Mencia Sandrode

Geplaatst op 08 mei 2024


Op dinsdag 7 mei jl. verzorgde ‘Vanzelfsprekend JMZ’ een gastles over mantelzorg voor alle eerstejaars leerlingen op het Mencia Sandrode in Zundert. Maar liefst één op de vier jongeren heeft te maken met zorgen thuis. Surplus noemt jonge mantelzorgers mede-mogelijk-makers. Hun inzet maakt immers heel veel mogelijk.  

De eerste vraag aan de leerlingen was: “Wat is mantelzorg?” In alle vier de groepen was er wel een leerling die meer wist over dit onderwerp of zelf mantelzorg van dichtbij meemaakt. Daarnaast deelde Sjoerd zijn ervaringsverhaal. Sjoerd is 22 jaar en heeft als mantelzorger mede gezorgd voor zijn broer en moeder. Dit had niet alleen veel impact op zijn sociale leven en zijn schoolprestaties, maar ook op zijn eigen gezondheid. Nu deelt hij graag zijn verhaal om andere mede-mogelijk-makers bewust te maken van de impact die mantelzorg op je leven kan hebben.

De gastles is georganiseerd door Surplus mantelzorgondersteuning in samenwerking met het jongerenwerk Zundert en ‘Vanzelfsprekend JMZ’ en werd aangeboden in aanloop naar de Week van de Jonge Mantelzorgers (1 juni tot en met 7 juni). Surplus lanceert in die week de campagne “Vraag eens hoe het met hén gaat” Het doel van deze campagne is aandacht te vragen voor de groep jonge mantelzorgers en hoe het netwerk om hen heen signalen van overbelasting op kan pikken. Door het stellen van een hele simpele vraag.

Mede-mogelijk-makers
Mede-mogelijk-makers zijn kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar oud die te maken hebben met zorgen thuis. Zij zorgen voor een ouder/verzorger of broer/zus en maken daarmee veel mogelijk. Deze groep is zich er echter vaak niet van bewust dat zij jonge mantelzorger zijn en dat er ook ondersteuning voor hen beschikbaar is. Ook willen jongeren vooral ‘normaal’ zijn en schamen zij zich voor hun vaak lastige thuissituatie. Door middel van de gastles draagt ‘Vanzelfsprekend JMZ’ bij aan het creëren van bewustzijn.

Omgeving
In de campagne van Surplus staat “Vraag eens hoe het met hén gaat” centraal. Er wordt ingezet op de directe omgeving van jonge mantelzorgers om de signalen rondom vastlopen in mantelzorg op te pikken. Denk bijvoorbeeld aan leraren en sportcoaches. Het hebben van aandacht voor deze vaak overbelaste jongeren is een belangrijke stap naar hulp. Zo zorgen we er samen voor dat jonge mantelzorgers ondersteuning krijgen. Dat kan via de mantelzorgsteunpunten of het jongerenwerk van Surplus.

‘Vanzelfsprekend JMZ’
‘Vanzelfsprekend JMZ’ is een platform voor jonge mantelzorgers met een team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij hebben als doel gesteld een bijdrage te leveren aan de bekendheid en bewustwording van jonge mantelzorgers.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen