‘Het leven van mensen met dementie zo prettig mogelijk maken’

Geplaatst op 30 november 2021


Ter gelegenheid van de bijeenkomst ‘Ieder moment telt’ heeft Surplus een speciale krant uitgegeven over de Sociale Benadering Dementie. In deze krant geeft Surplus meer informatie over deze andere manier van omgaan met mensen met dementie. Verhalen en interviews van medewerkers, bewoners en andere betrokkenen laten zien hoeveel deze andere benadering betekent.

Lees hier de digitale krant over Sociale Benadering Dementie bij Surplus.

Sociale Benadering Dementie krant uitgereikt

Op donderdag 25 november jl. kreeg mevrouw Engelen uit handen van Eef Schoneveld, wethouder in de gemeente Moerdijk, de Sociale Benadering Dementie krant uitgereikt.

De wethouder nam ook de tijd om coronaproof een kopje koffie te drinken met bewoners, naasten en de leden van het Sociale Benaderingsteam Mauritshof: Anja, Anneke en Jantine, Jeroen Straatman van Tao of Care en beleidsadviseur Ingrid de Groot. Hij ging ook in gesprek met Kees en zijn vrouw. Kees komt elke dag op bezoek bij zijn vrouw in de Mauritshof. Het betreft immers niet alleen de mens met dementie, maar ook zijn/haar naaste. Ontvangt de naaste ook de ondersteuning die hij nodig heeft? Het onderwerp dementie gaat de wethouder aan het hart: ”De cijfers liegen er niet om: inmiddels heeft één op de vijf mensen dementie en dat aantal zal de komende decennia alleen nog maar explosief stijgen. Hét medicijn dat dementie kan genezen is er helaas nog niet. We kunnen de achteruitgang en symptomen wel remmen of behandelen. Dus blijft het belangrijk dat we met alternatieve vormen van behandeling proberen het leven van mensen met dementie zo prettig mogelijk te maken met als uitgangspunt wat mensen nog wel kunnen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Sociale Benadering Dementie”.

Positieve ervaringen

Ingrid de Groot vult aan: “Surplus is volop bezig met deze andere manier van omgaan met mensen met dementie. De eerste ervaringen zijn zeer positief. Geweldig natuurlijk, want zo kunnen straks hopelijk nog meer mensen met dementie, hun naasten en de professionals die voor hen zorgen profiteren van deze vorm van benadering. In de nu uitgebrachte krant staan bijzondere verhalen en interviews vanuit de praktijk. Er wordt volop geleerd en de voorbeelden maken duidelijk hoe waardevol het is de zaken net even anders aan te pakken.”

Kees, de partner van een bewoonster van Mauritshof, nam het woord en vertelde dat hij heel erg tevreden is over de omgang en verzorging van zijn vrouw in de Mauritshof: “Het voelt als een verlengstuk van thuis”. Kees voelt ondersteuning voor zichzelf en zijn vrouw in een warme omgeving. “Ons leven is veranderd, maar gaat zoveel mogelijk door op dezelfde manier, maar dan in een andere vorm. Wanneer het thuis echt niet meer lukt wordt door de medewerkers van de Mauritshof een stuk van de zorg en de zorgen overgenomen.”

Zie de mens

De uitgangspunten van de Sociale Benadering dementie zijn ontwikkeld door Tao of Care, onder leiding van hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie Anne-Mei The. Het is een andere manier om met dementie om te gaan; door de mens te zien en niet alleen de dementie. Mensen met dementie worstelen met dementie als ziekte, maar vooral met de indirecte gevolgen ervan. Zo geven mensen met dementie aan dat hun omgeving anders op hen reageert na een diagnose. Ook is het opnieuw invulling geven aan sociale rollen, zoals partner of ouder, lastig. Daarbij heeft dementie gevolgen voor het zelfvertrouwen en roept het zingevingsvragen op. Door een andere benadering groeit het zelfvertrouwen, herstelt de eigen identiteit en worden allerlei sociale situaties makkelijker.

Surplus biedt een compleet aanbod op het gebied van welzijn, wonen, thuiszorg en behandeling. De Mauritshof in Klundert is een eigentijds wooncomplex met 53 huurappartementen en drie woongroepen. Deze kamers zijn geschikt voor mensen met een intensieve zorgvraag, bijvoorbeeld ten gevolge van dementie. Klik hier voor meer informatie.

Klundert – 25-11-2021 – Foto’s : Marcel Otterspeer – Uitreiking van de krant sociale benadering door wethouder Eef Schoneveld aan een aantal bewoners van het Mauritshof in Klundert.

Dit nieuws speelt zich af in de Gemeente Moerdijk bij

Ontmoetingsplein Vuchterhage

Ontmoetingsplein Vuchterhage

Antwerpenstraat 93, 4826 HB Breda

Op locatie Vuchterhage bieden we buurtbewoners de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten en leren kennen en om deel te nemen aan activiteiten op ons ...

Bekijk locatie

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen