Inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen in Oudenbosch

Geplaatst op 23 mei 2022


Vanuit de gemeente Halderberge kwam de vraag om een inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen te starten. Dit verzoek werd meteen in gang gezet en op 25 april was het eerste spreekuur bij Maria ter Engelen in Oudenbosch.

Op maandagmiddag en woensdagochtend komen wijkzusters Anja en Marleen samen met wijkzuster in opleiding Rosanna en tolk Kate om mensen te helpen. Tijdens het spreekuur beantwoorden zij vragen over gezondheid, controleren en monitoren zij de vitale functies en geven zij voorlichting. Daarnaast zijn zij ook als het ware de tussenpersoon voor de aangesloten huisartsen.

Rosanna, wijkzuster in opleiding, licht verder toe: “Tijdens ons eerste spreekuur hebben we zeventien mensen te woord gestaan waarbij vier mensen uiteindelijk doorverwezen zijn naar andere disciplines.

We zijn nog zoekende naar de beste werkwijze en strategie om deze mensen zo goed en professioneel mogelijk verder te helpen. Hierbij merken we dat er nu al grote vooruitgangen worden geboekt door de onderlinge multidisciplinaire samenwerking met onder andere de GGD, het consultatiebureau, fysiotherapeuten en het Bravis ziekenhuis.

Voor ons persoonlijk was het begin wel even een uitdaging; tolk Kate spreekt namelijk geen Nederlands en dus moeten wij alles in het Engels communiceren. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat de spreekuren een waardevol succes zijn. We hopen de samenwerking in de toekomst ook uit te breiden zodat we de mensen nog beter kunnen helpen.”

Wijkzusters Rosanna, Anja en Marleen zitten samen met tolk Kate klaar om te helpen

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen