Lotgenotengroep slachtoffers seksueel geweld

Geplaatst op 15 maart 2024


In Oudenbosch ging 11 maart de eerste lotgenotengroep voor slachtoffers van seksueel geweld van start. De lotgenotengroep is voor alle inwoners van West-Brabant die te maken hebben gehad met onvrijwillige seks of misbruik.

Voor veel slachtoffers van seksueel geweld is het waardevol te kunnen praten met anderen die vergelijkbare ervaringen of situaties hebben meegemaakt. Het uitwisselen van ervaringen en luisteren naar elkaars verhalen helpt bij de verwerking.

Goede begeleiding
Maatschappelijk werkers Lisa Waltman van WijZijn en Angela Tode van Surplus begeleiden de groep. Bij enkele thema’s sluit ervaringsdeskundige Maaike van Oosterwijck van Cirkel is Rond aan. Zij zijn geschoold door Blauwe Maan in Tilburg, expertisecentrum seksueel geweld voor de regio Midden-Brabant. Angela Tode: “We gingen met acht deelnemers van start. In tien bijeenkomsten bespreken we diverse thema’s waar slachtoffers vaak mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan schuld- en schaamtegevoelens, seksualiteit, emoties, vertrouwen en reacties vanuit de omgeving.

Voor vrouwen en mannen
De lotgenotengroep is voor vrouwen én mannen vanaf 18 jaar. Naast de lotgenotengroep kunnen slachtoffers vanaf 16 jaar en hun naasten bij Maatschappelijk Werkers van WijZijn, Surplus en IWM Breda terecht voor individuele hulp na onvrijwillige seks en misbruik. Ook hier kan gebruik worden gemaakt van ervaringsdeskundigheid van Cirkel is Rond. De hulp is gratis en er is geen verwijzing nodig. Neem contact op met: Blauwe Maan | 013 – 584 1694 | info@blauwemaan.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen