Mantelzorgwaardering voor Geertruidense mantelzorgers

Geplaatst op 28 februari 2022 in Welzijn


In de gemeente Geertruidenberg staan ruim 600 mantelzorgers bij Surplus ingeschreven. Deze mantelzorgers worden op verschillende manieren ondersteund. Naast coaching, informatie en advies kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld deelnemen aan workshops, cursussen en andere activiteiten. Ook regelt Surplus de jaarlijkse mantelzorgwaardering van de gemeente Geertruidenberg.

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een familielid, buur of goede vriend vanwege bijvoorbeeld ziekte, (lichamelijke) beperking, verslaving of psychische problemen. Zij doen dat structureel, voor langere tijd en onbetaald. In de gemeente Geertruidenberg kunnen mantelzorgers jaarlijks een mantelzorgwaardering aanvragen. In 2021 kon dit van oktober tot en met december. Petra de Kramer is consulent mantelzorg Surplus en betrokken bij de organisatie van de mantelzorgwaardering: “Men kon dit jaar kiezen uit een geldbedrag of een cadeaubon. Ruim 340 mantelzorgers vroegen de waardering aan en ontvingen deze via Surplus. Dit jaar bezorgden we de cadeaubonnen persoonlijk bij de mantelzorgers thuis. Door corona is er al minder contact en dan komt het praatje aan de deur over hoe het gaat goed uit.”

Heel veel eventjes
De persoonlijke situatie van mantelzorgers raakt ons steeds weer, vertelt Petra de Kramer. “Diny van der Kolk bijvoorbeeld, zij zorgt voor haar gehandicapte broer. Ze is heel dankbaar dat ze in staat is dit voor hem te doen, hoe zwaar de zorg soms ook is. Naar aanleiding van de mantelzorgwaardering schreef ze een verhaal over haar dagelijkse zorgen. Over hoeveel vragen ze beantwoordt en hoe ze keer op keer moet uitleggen hoe iets werkt. Hoe ze allerlei instanties afbelt, gaten vult als de hulp niet kan, boodschappen doet, verstelwerk en de was.  Het is allemaal maar eventjes, maar bij elkaar heel veel. Diny schreef dat ze met inzet zorgt en heel blij is met de mantelzorgwaardering.”

Medemogelijkmakers
Ook de groep jonge mantelzorgers kon een waardering aanvragen. Surplus noemt deze mantelzorgers Medemogelijkmakers. Omdat zij thuis hulp bieden en ondersteunen en op die manier veel mogelijk maken. Vierentwintig jongeren kregen uit handen van een jongerenwerker een Bol.com.

Surplus mantelzorgondersteuning
Surplus biedt verschillende vormen van mantelzorgondersteuning aan. Mantelzorgers die zich willen aanmelden of op de hoogte willen blijven van het aanbod van Surplus kunnen zich aanmelden via mantelzorg.geertruidenberg@surplus.nl of contact opnemen via het telefoonnummer 0162 – 748 600.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen