“Met Welzijn op recept kwam ik uit de overleefstand”

Geplaatst op 31 oktober 2023


Hoe goed Welzijn op Recept werkt als alle ‘schakels’ goed in elkaar grijpen, blijkt uit het succesverhaal van Maud. Dankzij de aantekening ‘Mevrouw houdt van tekenen’ van de enthousiast verwijzende huisarts, het sparren met de meekijkende en meedenkende welzijnscoach en hernieuwde creatieve energie kon zij haar ‘isolement’ verlaten.

Maud zat al sinds 2011 thuis vanwege haar gezondheid. “Een gevalletje slecht bouwpakket”, zoals ze zelf zegt. Meerdere operaties volgden, chronische pijn/zenuwpijn, met het jaar kwamen er meer fysieke uitdagingen bij. “Vroeger bestond mijn leven uit hard werken en sporten met daarbinnen een groot sociaal netwerk. Wanneer je niet meer in beeld bent, blijft er met de jaren steeds minder over van deze contacten. Boodschapjes doen in de supermarkt werden feestjes.”

Ruimte voor creativiteit
Maud vroeg zich af: “Wat voor hobby zou ik leuk vinden om te doen en wat is mogelijk met mijn uitdagingen? Hoe voer ik ook alweer een gesprek met onbekende mensen?” Haar huisarts van Praktijk Haverkamp & Bastick, met wie ze regelmatig contact heeft, adviseerde haar naar welzijnscoach Asmara Zom te gaan. Hij gaf bij zijn verwijzing het advies/denkrichting ‘Mevrouw houdt van tekenen’ mee. “In ons gesprek bleek direct dat er ruimte was voor creativiteit. We droegen allebei ideeën aan over wat ze zou kunnen gaan doen. Het was een leuke manier van elkaar aanvullen”,  aldus Asmara Zom.

Samen werken aan oplossing
Zo heeft ook Maud het ervaren: “Wil je iets doen, dan moet die wil er ook echt zijn. De behoefte was groot, ik wist eigenlijk niet waar te beginnen. Door de gesprekken bleek dat ik eenzamer was dan ik zelf had gedacht. Het is fijn dat iemand met je meekijkt, meedenkt en je uit ‘standje overleven’ haalt.”

Het werd een cursus creatief schrijven en een cursus art journalling van zes lessen in de Pannehoef, een kunstencentrum in Oosterhout. Compleet buiten haar comfortzone, maar ze ging graag de uitdaging aan.

Succesvol door samenwerking
Officieel hebben Asmara en Maud het Welzijn op Recept-traject afgesloten. En met succes: “Ik heb het gevoel dat ik weer deelneem aan de maatschappij, ik kan het weer ergens over hebben. Lang dacht ik: ik vermaak me prima, in mijn eentje. Maar dat is niet zo. Het mooie is dat ik niet moét presteren of een bepaald doel móet halen.” De interventie was dus succesvol, mede dankzij de goede samenwerking binnen Welzijn op recept. “Ik heb heel veel geluk met huisartsenpraktijk Haverkamp/Bastick. De huisartsen daar staan heel open voor nieuwe ideeën, ze denken mee en verwijzen actief naar de welzijnscoaches. Ik gun iedereen een welzijnscoach die meedenkt en andere mogelijkheden ziet. De dingen die voor mij werken geef ik weer door aan haar, misschien zijn ze ook voor andere mensen nuttig”

Alle inwoners van de gemeente Oosterhout die behoefte hebben aan een welzijnscoach van Welzijn op Recept, kunnen terecht bij hun huisarts of praktijkondersteuner. Via hen volgt dan een doorverwijzing. Deelname is gratis.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen