Resultaten UP!-groepsgesprekken

Geplaatst op 13 mei 2024


“Ik durfde niet zo goed, maar door de uitnodiging ging ik toch.”

Ook afgelopen jaar organiseerde Surplus UP!-groepsgesprekken in de gemeenten Breda, Etten-Leur en Halderberge. In totaal vonden 52 gesprekken plaats. Deze bijzondere gesprekken passen bij ‘In je Uppie’, een gespreksmethodiek tegen eenzaamheid bij ouderen.

Door samen in gesprek te gaan over onderwerpen als liefde, toekomst, afscheid en mijn ouderlijk huis, voelen ouderen zich meer verbonden met elkaar en de wereld om hen heen. Tijdens de gesprekken staan ontmoeting, humor en verdieping centraal. Zo vertelde deelnemer Frans (70): “Over sommige dingen praat je niet zo snel. Vandaag heb ik gezien hoe fijn het kan zijn om dat wél te doen. Leeftijdsgenoten snappen gewoon waarover je het hebt. Het is ook bijzonder om de verhalen van anderen te horen.”

Resultaten
Aan de 52 gesprekken die plaatsvonden, namen in totaal 323 ouderen deel. Eén van deze deelnemers was Annie (82): “Ik durfde niet zo goed, maar door die flyer met de uitnodiging ging ik toch. Je ziet dat het serieus is, maar dat het ook gezellig kan zijn.” Om hiervoor te zorgen is elk gesprek onder leiding van een (vrijwillige) gespreksleider die de training ‘In je Uppie’ volgde.

Thema’s
Ieder gesprek heeft een eigen thema. Zo kunnen deelnemers vooraf kiezen welke thema’s zij interessant vinden en waarbij ze aan willen sluiten. Het uitgangspunt is altijd om ook aan te spreken over thema’s die door de deelnemers zelf aangedragen zijn.

Vervolg
Zolang er behoefte is aan de groepsgesprekken en er voldoende gespreksleiders zijn gaan de gesprekken door. Ook zijn trainers opgeleid die vervolgens gespreksleiders kunnen opleiden. Zo kunnen gesprekken georganiseerd worden bij zowel bestaande groepen als nieuwe groepen. Daarnaast is het ook mogelijk groepsgesprekken te organiseren in andere talen als daar vraag naar is.

Een tegen eenzaamheid
De gespreksmethodiek ‘In je Uppie’ van UP! is een onderdeel van het programma Eén tegen Eenzaamheid.UP! is een landelijke beweging die zowel live als onlineprogramma’s maakt rondom ouder worden, zingeving en empowerment om eenzaamheid bij ouderen (65+) te voorkomen of te doorbreken. UP! verzilvert hiermee de waarde van vergrijzing en biedt ouderen actief perspectief om van betekenis te kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op www.upinnederland.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen