Trakteer een kind op 20 weken voorleesplezier

Geplaatst op 20 november 2023


Voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen.

Maar een grote groep kinderen wordt thuis niet voorgelezen. Bijvoorbeeld omdat hun ouders moeite hebben met lezen en taal. Surplus voert de programma’s  VoorleesExpress én DoorleesExpress uit in gemeente Halderberge. Coördinator Nicole van Gennip: “We zoeken vrijwilligers die met maar één uurtje in de week, een groot verschil kunnen maken!”

Vrijwilliger Mary Diepstraten is al ruim tien jaar vrijwilliger bij de VoorleesExpress. “Ik ben begonnen na mijn pensionering. Ik werkte als leerkracht. Maar je hoeft niet persé ervaring als leerkracht te hebben, hoor. Als je het leuk vindt om met kinderen bezig te zijn, is dat al prima. Ik heb al bij heel wat gezinnen voorgelezen. Vooral bij kinderen met een migratie achtergrond: Poolse, Afghaanse, Turkse, Marokkaanse, noem maar op…De ouders zijn je erg dankbaar én je krijgt veel mee van hun cultuur. Ook wat ze eten en drinken. De kinderen staan je al springend op te wachten bij de deur en zijn erg enthousiast. Ik kreeg ook regelmatig tekeningen met hartjes mee naar huis. Zo schattig. Het is niet altijd leuk en gezellig, soms zijn de kinderen moe, na een dag school en hebben geen zin meer in lezen of voorlezen. Och, dan doe je gewoon een spelletje of je gaat wat tekenen, knutselen of kletsen. Ik kan het iedereen aanraden zich aan te melden als vrijwilliger.”

VoorleesExpress
De VoorleesExpress is er voor kinderen van vier tot en met zes jaar. Vrijwilligers gaan twintig weken, wekelijks langs bij een gezin dat moeite heeft met de Nederlandse taal. In een uurtje wordt voorgelezen en er worden taalspelletjes gedaan. De gezellige taalbezoeken vinden na school of vroeg in de avond plaats. Voorlezers laten ouders en kinderen wennen aan interactief voorlezen, boekjes en taalspelletjes. Zij bekijken samen met ouders, hoe er meer aandacht kan komen voor taal binnen het gezin.

DoorleesExpress
Begin 2023 startte Surplus met de DoorleesExpress, voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Ook voor deze groep zijn vrijwilligers van harte welkom. Deze voorlezers gaan samen met kinderen aan de slag met het zelf leren lezen. Zij gaan mee naar de bibliotheek en laten zien dat lezen leuk is.

Meer weten? Kijk op www.voorleesexpress.nl (locatie Halderberge). Of neem contact op met Hedwig van de Noort: halderberge@voorleesexpress.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen