Trakteer een kind op voorleesplezier: De Nationale Voorleesdagen weer van start

Geplaatst op 26 januari 2022


De Nationale Voorleesdagen bestaan al sinds 2004 en worden traditiegetrouw afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. In het hele land lezen dan bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. De Nationale Voorleesdagen zijn van 26 januari tot en met 5 februari.

Prinses Laurentien leest voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Moeite met voorlezen en taal

Jammer genoeg wordt een grote groep kinderen thuis niet voorgelezen. Sommige ouders hebben moeite met lezen en taal of zijn om een andere reden niet in staat lekker samen een boek te lezen. Surplus voert het programma VoorleesExpress in de gemeenten Etten-Leur, Breda en Halderberge uit. “Er wordt nauw samengewerkt met bibliotheken en scholen. Getrainde vrijwilligers en studenten zetten zich als voorlezer in om deze kinderen te bereiken en hun ouders te ondersteunen”, aldus Nicole van Gennip, projectleider VoorleesExpress/Spel aan Huis.

Ook voorlezer worden?

Hoe mooi is het om een kind uit de buurt, die het nodig heeft, een mooi voorleesmomentje te bezorgen? Thuis op afstand of digitaal. Meld je daarom aan als vrijwilliger bij een VoorleesExpress-locatie in Etten-Leur en trakteer een kind 20 weken lang op voorleesplezier. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl  

Meer informatie over programma VoorleesExpress
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers gaan in totaal 20 keer naar een gezin. Ze ontmoeten elkaar thuis, zien elkaar online of op een openbare plek. Samen met de ouders gaan ze aan de slag met taal en (voor)lezen.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen