UNITED TUNES  2022 – muziekuitwisselingsprogramma voor jongeren

Geplaatst op 30 augustus 2022


Afgelopen augustus vond de 30e editie van het internationale jongerenuitwisselingsprogramma United Tunes plaats in Duitsland. Een groep jongeren en begeleiders vanuit Poppodium Phoenix en Surplus jongerenwerk maakten een 10-daagse busreis naar Töpelwinkel in het Duitse Saksen. Namens Surplus ging jongerenwerker Ayla van der Water mee.

Bij United tunes staan muziek maken, persoonlijke ontwikkeling en gezelligheid centraal waarbij vooral muziek als communicatiemiddel wordt gebruikt. De Nederlandse en Duitse jongeren gingen samen het avontuur aan. Door de combinatie van activiteiten, bandrepetities en vrije tijd ontstonden onvergetelijke vriendschappen. Alle jongeren kregen de ruimte om hun muzikale skills te verbeteren. Er waren bijvoorbeeld vocal-, band- en drumworkshops.

Tranen van vreugde
Begin van de week werden de jongeren in twee bands verdeeld waarmee ze eind van de week mochten optreden in het KL17 in Döbeln. In die week kregen ze de ruimte om met hun bandcoach nummers uit te kiezen en het optreden voor te bereiden. Er hing veel spanning voor het optreden. Maar toen eindelijk iedereen had gespeeld, was er ruimte voor alleen maar gelach. Tijdens het laatste optreden speelden ze het nummer Wind of Changes van Scorpions en dat bracht nog meer verbinding tussen de Duitse en Nederlandse groep met veel tranen van vreugde.

Spelen op een bruiloft
Een leuke spontane verassing voor een groepje Nederlandse jongeren was dat ze mochten spelen op een bruiloft die op de verblijfslocatie plaatsvond. De jongeren hebben dit zelf geregeld en hebben alleen maar genoten en plezier gemaakt tijdens het optreden. Ze hadden van tevoren misschien een uurtje geoefend met elkaar, maar voor hen ging het om de ervaring en het samen maken van muziek.

Ontstaan UNITED TUNES
Dit uitwisselingsprogramma bestaat al sinds 1992 om de vrijheid en vrede te vieren na de val van de Berlijnse muur en de banden tussen Nederlandse en Oost-Duitse jongeren te versterken. Deze uitwisseling wordt vanaf toen georganiseerd door Poppodium Phoenix (voormalig Popcorner) en het Saksische MJV.

Jongerenwerk Surplus
Voor extra handen, ogen en woorden werd gevraagd of er een jongerenwerker mee kon naar Duitsland om de jongeren te ondersteunen wanneer het even wat minder ging. Jongerenwerker Ayla heeft zich dag en nacht ingezet voor de jongeren en stond altijd klaar voor de leuke en ook de minder leuke verhalen. Daarnaast heeft ze mee mogen genieten van de ontwikkelingen van de jongeren en vooral hoe sommige uit hun schulp kropen en met trots op het podium stonden staan. Met dank aan Poppodium Phoenix, Erasmus + en MJV.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen