Waardering voor MedeMogelijkMakers: jongeren met extra zorg thuis

Geplaatst op 20 maart 2023


Eén op de vijf jongeren heeft zorg thuis, maakt zich zorgen of mist zorg. Veel jongeren weten niet dat ze jonge mantelzorger zijn. En dat het jongerenwerk en mantelzorgondersteuning van Surplus er juist voor hen zijn! Daarom is het project MedeMogelijkMakers gestart. Jonge mantelzorgers maken immers veel mogelijk. En dat mag gezien en gewaardeerd worden.

Jongeren zien zorgen in en voor het gezin als vanzelfsprekend en weten vaak niet anders. Ze spreken zich niet makkelijk uit over deze zorg. Schaamte of onzekerheid kan daarbij een rol spelen. Want, jouw zusje ziet er toch helemaal niet ziek uit? Of, ik moet ook wel eens meehelpen thuis? Dus waarom heb jij je huiswerk niet af? Voor deze jongeren is er hulp en ondersteuning. De jongerenwerkers van Surplus luisteren en denken mee bij vragen zoals: “Hoe overleef ik mijn agenda?”, “Wat als ik zelf even niet lekker in mijn vel zit?” of “Ik vind het moeilijk om te praten, maar wil dit wel graag.”

MedeMogelijkMaker zijn
Jongeren tussen de tien en achttien jaar die zorgen voor een moeder, vader, broer, zus, opa of oma zijn MedeMogelijkMaker. Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken. Het kan bijvoorbeeld gaan over moeten helpen omdat een moeder chronisch ziek is. Of steeds rekening moeten houden met een broer of zus met autisme. Er zijn ook jongeren die mee moeten naar het ziekenhuis, omdat ouders de Nederlandse taal niet goed begrijpen en spreken. Of jongeren die te maken hebben met verslaafde ouders en daarom veel moeten opvangen thuis.

Wie gun jij een cadeaubon?
Jongeren die thuis zorgen, verdienen aandacht en waardering. Surplus helpt jonge mantelzorgers. De gemeente Oosterhout waardeert deze jongeren door een cadeaubon aan hen te geven. Het aanmelden van jongeren kan door te mailen naar mantelzorg.oosterhout@surplus.nl of bel met jongerenwerker Djoy, 06-20450781.

Week van de MedeMogelijkMakers
Van 1 tot 7 juni aanstaande wordt landelijk aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers. Daarom organiseert Surplus in deze week een ophaalmoment voor de cadeaubonnen.

Dit nieuws speelt zich af in de Gemeente Oosterhout bij

Jongerencentrum Oosterhout

Klappeijstraat 44A 4901 HE Oosterhout

Bij het Jongerencentrum Oosterhout kun je terecht om anderen te leren kennen, het gesprek aan te gaan met de jongerenwerkers of om een vraag te ...

Bekijk locatie

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen