Week van Lezen en Schrijven

Geplaatst op 30 augustus 2022


Van 8 tot en met 14 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In deze week wordt overal in Nederland extra aandacht gevraagd voor lezen en schrijven. Ook zorg- en welzijnsorganisatie Surplus besteedt extra aandacht aan dit onderwerp, bijvoorbeeld via het programma VoorleesExpress.

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en met de computer werken. Hierdoor ondervinden zij dagelijks hinder bij zaken als het invullen van formulieren, het lezen van allerlei zaken en het begrijpen van informatie. Maar ook bijvoorbeeld voorlezen aan (klein)kinderen is dan lastig. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven zetten zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties zich in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Ook zorg- en welzijnsorganisatie Surplus doet mee.

VoorleesExpress
Surplus is uitvoerder van het landelijke initiatief VoorleesExpress in de gemeenten Etten-Leur, Breda en Halderberge. De VoorleesExpress richt zich op jonge kinderen die opgroeien in een taalarme omgeving. Een half jaar lang komt er een getrainde vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders wordt bekeken hoe taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Actie ’Gezondheid Eenvoudig’
Iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven begrijpt niet altijd informatie over gezondheid en zorg. In de Week van Lezen en Schrijven besteden medewerkers op zorgafdelingen en op welzijnslocaties daarom extra aandacht aan eenvoudige communicatie. Zij nemen de tijd om na te vragen of informatie via mail, brief of telefoon goed begrepen wordt. Zo niet, dan kunnen ze hier hulp bij krijgen.

Stap in en doe mee!
Nicole van Gennip is projectleider VoorleesExpress: “Bij de VoorleesExpress merken we hoe belangrijk het is om kinderen voor te lezen. We kunnen hier nog vrijwilligers bij gebruiken. We zoeken enthousiaste voorlezers die aan de slag willen bij de VoorleesExpress in Etten-Leur. Kijk voor meer informatie op de website en klik dan op locatie Etten-Leur.”

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen