Wereld Alzheimerdag, Samen aan Tafel

Geplaatst op 29 augustus 2023


21 september aanstaande is het Wereld Alzheimerdag. Een dag waarbij er wereldwijd aandacht is voor Alzheimer en andere vormen van dementie. Dit jaar is het thema ‘Samen aan Tafel’. Het Alzheimer Café in de gemeente Moerdijk heeft op deze dag een speciaal programma gepland. Dit keer in de Bibliotheek in Zevenbergen.

“We nemen het thema ‘Samen aan tafel’ heel letterlijk”, vertelt Ursula Baaij, coördinator Informele Zorg bij Surplus en mede organisator van het Alzheimer Café. “Het eerste waar ik aan dacht was om gezellig samen aan tafel te gaan en te eten. Misschien zijn dat wel mijn Oosterhoutse roots, waar ‘eerst eten’ heel gebruikelijk is. En daarnaast introduceren we de belevenistafels, waar we samen iets mee gaan doen.”

Eerst eten
“Voorafgaand aan het Alzheimer Café gaan we dus eerst eten. Menu Surplus verzorgt het buffet. We gaan aan tafel met mensen met dementie, hun mantelzorgers en (zorg)professionals. Onderwerp van gesprek is natuurlijk het leven met Alzheimer of een andere vorm van dementie. In deze ongedwongen sfeer willen we elkaar graag nog beter leren kennen en informatie uitwisselen.”

De belevenistafel
Een belevenistafel is een digitale interactieve tafel met heel veel mogelijkheden. Je kunt er spelletjes op spelen, oefeningen op doen en ook herinneringen ophalen door muziek, filmpjes en foto’s. De tafel is eenvoudig te bedienen en er gebeurt van alles als je de tafel aanraakt; de geluiden en de beelden komen vanzelf. En zo ook de herinneringen en de spontane gesprekken. De tafel nodigt uit om gezellig samen te zijn, te lachen en elkaar op speelse wijze beter te leren kennen. De belevenistafel brengt mensen echt dichter bij elkaar. Tijdens het Alzheimer Café op 21 september krijgen bezoekers meer uitleg en gaan ze natuurlijk ook samen beleven.

Het Alzheimer Café op 21 september
Dit speciale Alzheimer Café is op donderdag 21 september aanstaande van 19.00 tot 21.30 uur in de Bibliotheek in Zevenbergen. Iedereen die geïnteresseerd is in Alzheimer of dementie is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Koffie, thee of een glaasje fris staan klaar. Dit speciale Alzheimer Café wordt georganiseerd door Bibliotheek West-Brabant en Surplus met ondersteuning van Alzheimer Nederland. Let op! Deze maand is er geen Alzheimer café in Fijnaart.

Vragen? Neem bij vragen contact op met Mantelzorg Moerdijk. De medewerkers van Surplus zijn er voor informatie, advies en ondersteuning. Bel 0168-331357 of stuur een e-mail naar mantelzorg.moerdijk@surplus.nl. Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgmoerdijk.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen