Yusuf uit noodopvang Raamsdonksveer helpt ouderen in de wijk samen met Paul vrijwilliger bij Surplus: ‘Stilzitten is geen optie’

Geplaatst op 21 februari 2024


Wat doe je de hele dag als asielzoeker in een noodopvang? Volgens Refugee Team is er veel mogelijk. Na een lange reis komen vluchtelingen aan in Nederland en dan is het vaak lang wachten. Wij vinden dat die tijd nuttig ingevuld kan worden en starten daarom al vanaf dag één met de inburgering. En daar is asielzoeker Yusuf ontzettend blij mee. “Ik voel mij heel nuttig.”

Samen klusjes doen
Sinds kort krijgt Paul (70) een vrijwilliger van Surplus uit Raamsdonksveer hulp van Yusuf (57) die tegenover hem in de noodopvang woont. Samen trekken ze door de wijk om buurtbewoners te helpen met allerlei klusjes via Surplus. “Waarom zou ik de hele dag niets doen?” vraagt Yusuf zich hardop af. Paul knikt instemmend. “Precies, ik zou helemaal kierewiet worden.”

Vlak voor kerst kreeg Refugee Team het verzoek van de gemeente Geertruidenberg om zo snel mogelijk een crisis noodopvang te openen in Raamsdonksveer. Al binnen een week arriveerden de eerste bewoners, onder wie ook Yusuf die net was aangekomen in Nederland samen met zijn twee kinderen.

Paul is al een paar jaar gepensioneerd en wilde niet thuis gaan zitten. “Ik kan niet stilzitten,” zegt hij. Daarom doet hij regelmatig klusjes in de wijk via Surplus. Hij weet waar de buurtbewoners behoefte aan hebben. Soms zijn dat ritjes naar de dokter of het ziekenhuis. Maar er komen ook regelmatig verzoeken binnen van ouderen uit de buurt om de tuin te onderhouden.

Vriendschap
Via een informatiebijeenkomst die de gemeente kort daarna organiseerde voor buurtbewoners ontstond het contact met Paul. Hij vertelde enthousiast over zijn vrijwilligerswerk bij Surplus en liet weten hulp te kunnen gebruiken.

“Het klikte meteen,” vertelt Yusuf enthousiast. De mannen blijken veel overeenkomsten te hebben. “We hebben allebei ons hele leven gewerkt in de elektrotechniek. Yusuf als docent elektricien in Turkije en ik als elektromonteur bij de Amercentrale. Daarnaast kunnen we allebei niet stilzitten”, zegt Paul lachend.

“Ik wil laten zien dat wij als vluchtelingen iets kunnen toevoegen aan de samenleving”.

Met hun handen vol tuingereedschap loopt het tweetal regelmatig door de wijk om tuinen te onderhouden van ouderen. “Ik vind het leuk om de klusjes gezellig samen te doen”, vertelt Paul enthousiast.

Al vanaf zijn aankomst in Nederland volgt Yusuf het nieuws op de voet en dat versterkt zijn motivatie. “Ik wil laten zien dat wij als vluchtelingen iets kunnen toevoegen aan de samenleving”, legt hij uit. Naast de klusjes zet hij zich sinds kort ook in als vrijwilliger bij de Voedseltuin in Oosterhout.

Nuttig bezig zijn
Yusuf is niet de enige binnen de noodopvang in Raamsdonksveer die zich dagelijks inzet. “Om verveling te voorkomen en een waardigheid te creëren voor alle bewoners willen wij zorgen dat iedereen nuttig bezig kan zijn,” benadrukt Judith Huysmans, Coördinator Team Opvang van Refugee Team.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen