“Zonder AutoMaatje kom ik niet weg”

Geplaatst op 25 september 2023


Vrijwillig chauffeurs gezocht voor ANWB AutoMaatje

De zaken gaan goed voor ANWB AutoMaatje. Steeds meer Zundertenaren weten deze handige vervoersservice te vinden. Dit jaar zijn er al ruim 900 ritten gereden. Dit betekent dat in 900 situaties een vrijwillig chauffeur iemand in Zundert van A naar B bracht. Of in het geval van mevrouw Tsang, van haar woning naar de dokter. Om meer ouderen te helpen, is Surplus dringend op zoek naar vrijwillige chauffeurs.

AutoMaatje betekent heel veel voor mevrouw Tsang (90). “Het doorbreekt het alleen zijn”, vertelt ze. Tsang woont op Park Wernhoutsburg waar geen openbaar vervoer in de buurt is. Op haar leeftijd kan ze niet meer ver lopen. AutoMaatje maakt het mogelijk dat mevrouw Tsang makkelijk boodschappen kan doen, naar de dokter kan gaan of naar andere afspraken. Ze raadt AutoMaatje iedereen aan: “Eén van de vrijwilligers komt mij altijd stipt op tijd halen. Zonder AutoMaatje kom ik niet weg.”

Passend vervoer
Voor het echtpaar Janssen (niet hun eigen naam) werkt Automaatje ook heel goed. Dankzij AutoMaatje kunnen zij nog elke week hun vaste hobby’s uitoefenen. Zo gaan ze vaak een potje kaarten in Achtmaal. De zoon van het echtpaar is ook enthousiast: “AutoMaatje is de perfecte uitkomst voor mijn ouders omdat je kunt aangeven wat voor vervoer er nodig is. Zo kan er altijd rekening worden gehouden met instappen en de rollators die mee moeten.”

Hoe werkt het
Een geldig rijbewijs, een auto (APK-gekeurd en WA-verzekering met inzittendendekking), een Verklaring Omtrent gedrag en een beetje tijd: meer is niet nodig. ANWB AutoMaatje is een uitkomst voor inwoners van de gemeente Zundert. Het werkt heel eenvoudig. Vrijwillige chauffeurs rijden deelnemers naar de plaats van bestemming in hun eigen auto. Het kunnen korte ritten zijn binnen de gemeente Zundert zoals naar de kapper, de huisarts of de markt. Het kunnen ook langere ritten zijn buiten gemeente Zundert. De vrijwillige chauffeurs ontvangen een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer. Chauffeurs bepalen zelf op welke dagdelen ze willen rijden en kunnen bij elke rit bepalen of het uitkomt. “Flexibeler kun je het niet hebben en hoe mooi is het dat ouderen meer het huis uit komen. Als chauffeur maak je voor hen echt het verschil!”, vervolgt Jessica Nouws, coördinator bij Surplus.

Ook chauffeur worden?
Surplus regelt in Zundert alle aanvragen en benadert de chauffeurs. De vrijwilliger bepaalt zelf hoe vaak hij of zij rijdt. Vrijwillige chauffeurs sluiten een overeenkomst met Surplus. Interesse in deze leuke en flexibele vrijwilligersbaan? Neem dan contact op met Surplus. Bellen met Surplus Zundert kan iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur, 076 – 597 22 00.

Rol ANWB
De ANWB ondersteunde bij het oprichten van ANWB AutoMaatje. Doel is samen zorgen dat minder-mobiele buurtgenoten die nu tussen wal (zelf regelen) en schip (vervoer met indicatie) vallen met hulp van buurtgenoten mee kunnen blijven doen.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen