Lotgenotencontact draagt bij aan verwerking seksueel geweld

Geplaatst op 29 augustus 2024


In West-Brabant werken WijZijn, Surplus en IMW Breda samen in het hulpaanbod voor slachtoffers van seksueel geweld. In dit hulpaanbod wordt ook samengewerkt met ervaringsdeskundigen van de Cirkel is Rond. Op 11 maart 2024 is er in West-Brabant voor het eerst een lotgenotengroep van start gegaan. “Voor slachtoffers is het waardevol om te kunnen praten met mensen die dezelfde ervaring delen,” aldus Lisa Waltman, maatschappelijk werker bij WijZijn, en Angela Tode, maatschappelijk werker bij Surplus.

De start van de lotgenotengroep trok direct acht deelnemers. Aan de hand van verschillende thema’s gingen ze met elkaar in gesprek. Ervaringsdeskundige Maaike van Oosterwijk van Cirkel is Rond sloot tijdens twee bijeenkomsten aan om haar verhaal over herstel en verwerking te delen. Het vergt veel moed van slachtoffers om te delen wat je lang niet hebt durven bespreken. Binnen de groep heerst onderling begrip, zonder oordeel en er is veel herkenning. De deelnemers leren van elkaar hoe een ander ermee omgaat en deze inzichten worden vaak makkelijker geaccepteerd van iemand die zelf soortgelijke ervaringen heeft.

Positieve reacties
De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Eén van hen gaf aan veel baat te hebben gehad bij de bijeenkomsten: “Het was in het begin even wennen, maar het heeft me heel goed geholpen.” Een andere deelnemer zei na afloop: “Het was fijn dat er ook ruimte was voor humor en een praatje. Dit zorgde voor een prettig groepsgevoel en gaf een gevoel van veiligheid.”

Aanmelden voor lotgenotengroep
Bij voldoende deelnemers start in het voorjaar van 2025 een nieuwe lotgenotengroep. Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld en wil je hierover met lotgenoten praten? Of begeleid je iemand met een dergelijke ervaring? Neem dan contact op met Angela Tode via angela.tode@surplus.nl of Lisa Waltman via lisa.waltman@wijzijn.nl. Kijk voor meer informatie over seksueel geweld www.centrumseksueelgeweld.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen