Praten met ouderen over levensthema’s: oprechte en openhartige gesprekken

Geplaatst op 22 augustus 2024


Tijdens de gesprekken van ‘In je Uppie’, georganiseerd door gemeente Etten-Leur en Surplus, gaan ouderen samen in gesprek over bepaalde onderwerpen. Dit zijn vaak onderwerpen waarover ze normaal niet zo snel praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt.

Een van de deelnemers vertelt: “Tijdens het gesprek raakte een vraag die de gespreksleider stelde mij. Na het groepsgesprek heb ik nog nagepraat met de gespreksleider over wat de vraag met mij deed. Dit gesprek heeft me veel gebracht in het contact met mijn dochter. Ik voelde me gezien en gehoord door de gespreksleider.”

Deelnemers geven aan dat de UP! gesprekken inzichten opleveren en begrip voor verschillende inzichten. Waar de ene deelnemer geniet van een kopje thee voor de televisie, vindt de andere het een feest om in een winkelcentrum rond te lopen. Het gaat om het vieren van de kleine dingen.

Tijdens de UP!-groepsgesprekken delen deelnemers verhalen over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. In een gemoedelijke sfeer worden thema’s als afscheid, familie en het ouderlijk huis besproken. Een getrainde gespreksleider begeleidt het gesprek. Een luisterend oor aan tafel biedt herkenning, inspiratie en steun. Een gesprek duurt ongeveer 1,5 uur. De inloop begint vanaf een kwartier voor het begin van de bijeenkomst. Er is koffie en iets lekkers en deelname is gratis. Iedereen is van harte welkom. Al enkele jaren vinden bijeenkomsten van In je Uppie plaats. “Er is al veel gepraat, geluisterd en er zijn mooie én moeilijke momenten gedeeld,” geeft één van de gespreksleiders aan. “De oprechte, openhartige gesprekken zorgden ook voor begrip en herkenning onderling.”

Nieuwe bijeenkomsten dit najaar
De gesprekken vinden plaats in wijkgebouw De Gong, Trompetlaan 42 in Etten-Leur. De bijeenkomsten starten om 14.00 uur en duren tot ongeveer 15.30 uur. Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Op donderdag 12 september gaat het over ‘Mijn ouderlijk huis’. Op donderdag 26 september is het onderwerp ‘Spijt’. Op donderdag 10 oktober gaat het over ‘Geheimen’. Op donderdag 24 oktober is het onderwerp ‘Ik’. Op dinsdag 19 november is het onderwerp ‘Tijd’. Op dinsdag 3 december is het onderwerp ‘Geluk’ en op dinsdag 17 december is het onderwerp ‘Hoop’.

Meer informatie en aanmelden Meer weten? Neem dan contact op met sociaal werker Leman Citak en bel 076 – 208 22 00. Of stuur een e-mail naar Leman.citak@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen