Het verhaal van Paul; bewoner van woonzorgcentrum Westerwiek

Veel mensen die langs Woonzorgcentrum Westerwiek lopen, zijn getuige van de dagelijkse ontwikkelingen op de bouwplaats van Paul de Lange. Een kleurrijke bouwplaats van technisch lego welteverstaan. Paul staat namelijk voor veel voorbijgangers bekend als de goedlachse, fanatieke legobouwer die altijd vrolijk terugzwaait. Maar waar komt deze passie voor technisch lego nou vandaan? Paul vertelt met behulp van zijn zus Desiree zijn verhaal.

Paul woont inmiddels negen jaar in Woonzorgcentrum De Westerwiek. Hij is hier een jaar nadat hij getroffen werd door een beroerte komen wonen. Door deze beroerte is hij rechtszijdig volledig verlamd. Dit heeft ook impact op zijn spraakvermogen. Daardoor kan hij zich niet goed in woorden uiten. Wanneer mensen snel praten, is het moeilijk voor Paul om dit goed te begrijpen.
De gevolgen van de beroerte hebben dus veel invloed op zijn leven gehad. Iets waar hij met name in het begin, maar logischerwijs vandaag de dag ook nog steeds, veel moeite mee heeft gehad. Om zijn gedachten te verzetten en afleiding te bieden, bracht een familielid daarom een klein technisch lego bouwsetje mee toen Paul net in Westerwiek woonde.

Dit bleek een schot in de roos te zijn. Eén lego pakketje groeide al snel uit naar een flinke verzameling waaruit steeds mooiere en grotere creaties ontstonden. De bijhorende instructies van deze bouwsets belandden al snel in de prullenbak; Paul verzint alle constructies namelijk zelf.
Zijn technische achtergrond helpt hem hierbij. Paul is namelijk altijd werkzaam geweest in de techniek. Zo heeft hij onder andere gewerkt als bankwerker en machinaal frezer. Door het werken met technisch lego komt dit gevoel een beetje terug. Het geeft hem bovendien ook echt een doel. Wanneer Paul bouwt dan vergeet hij alles om zich heen. ’s Nachts ligt hij zelfs wakker om weer nieuwe dingen te bedenken.
Zijn grootste creatie tot nu is de hijskraan. “Deze had dan ook veel bekijks van de voorbijgangers”, vult Desiree trots aan. Hier is hij anderhalf jaar mee bezig geweest. Mede doordat Paul maar één hand kan gebruiken, maar ook omdat hij ontzettend perfectionistisch is. Het kan áltijd beter. En is hij niet meer tevreden? Dan wordt het werk gewoon afgebroken: “Op naar een nieuw project!”    

Niet alleen de mensen die langslopen zijn geïnteresseerd in de legocreaties van Paul. Ook de verzorgers zijn betrokken bij de bouw. Zo helpen zij bijvoorbeeld om de stukjes weer uit elkaar te halen wanneer het weer tijd wordt voor een nieuwe creatie. Een vrijwilliger heeft in het verleden zelfs twee maanden meegeholpen met een project.
Paul voelt zich mede hierdoor ontzettend thuis in Woonzorgcentrum Westerwiek. Ook Desiree is erg tevreden: “Ze zijn allemaal hartstikke lief en helpen hem heel goed. Ook hebben ze hier allerlei activiteiten waar mijn broer aan mee kan doen. Zoals bijvoorbeeld sjoelen. Hier heeft hij zelfs een beker mee gewonnen, die nu pronkt tussen zijn lego bouwwerken. Als het mij zou overkomen, dan zou ik ook voor deze locatie kiezen.”

Een foto van Paul terwijl hij druk bezig is met de bouw van de hijskraan

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen