“Liever een paar goede vrienden, dan veel waar je niets aan hebt!”

Milan van bijna 15 jaar woont in Etten-Leur met zijn moeder Judith, vader Mark en zijn tweelingzussen Fleur en Maartje (12). Milan zit op het Prinsentuin College van Curio in Oudenbosch, richting groen. Hij zit in het derde jaar. Jongerenwerker Djamil spreekt bijna elke week af met Milan om te praten of samen met hem iets te ondernemen. Milan vertelt over waarom dat is en wat hem in zijn jonge leven gevormd heeft.

“Milan is een energieke jongen, die weet wat hij wil. Hij praat gemakkelijk, best ‘volwassen’ en lijkt daarom ouder”, vertelt Djamil. “Ik begeleid Milan individueel en daarom spreken we bijna iedere week af. Hij kan dan praten over wat hem bezighoudt. Ik luister. Die extra aandacht is belangrijk voor Milan omdat zijn thuissituatie best lastig is.” Fleur, één van zijn zusjes, heeft best een zware vorm van autisme. Ze heeft een sociaal-emotionele achterstand en een ontwikkelingsachterstand. Milan: “Ze is 12, maar eigenlijk 6 jaar. Alles moet voor haar in een vaste structuur. Is die er niet, dan raakt ze helemaal overstuur. Al van jongs af aan help ik om te zorgen dat ze rustig blijft.” Zijn andere zusje had een eetstoornis. Ook dat zorgde voor problemen waar Milan zoveel als mogelijk bij hielp. Twee jaar geleden kreeg zijn moeder door alle stress een zorgintensieve conversiestoornis. Hierdoor heeft ze veel pijn en verlammingen aan haar lichaam. Ze is minder mobiel. Met periodes is ze afhankelijk van een rollator en rolstoel. Daardoor helpt Milan ook meer thuis en gaat met haar wandelen in de natuur als ze in de rolstoel gaat. Al vindt hij dat best vanzelfsprekend.

School, vriendjes en vrije tijd
Op de basisschool werd Milan gepest. Een periode waarop hij niet graag terugkijkt. Het veranderde ook zijn kijk op vriendschap. Milan: “Daarom heb ik liever een paar goede vrienden, dan veel waar je niks aan hebt. Ik moet eerst iemand vertrouwen. Mijn beste vriend woont hier aan de overkant. We zitten dan wel niet meer bij elkaar op school. Toch zie en spreek ik hem vaak. We kunnen goed met elkaar praten. In mijn huidige klas voel ik me gelukkig ook op mijn gemak.” Milan houdt van gamen, koken, wandelen, vuurwerk afsteken, Formule 1 en voetballen. Zijn liefde voor NAC deelt hij met zijn vader en zijn opa. Samen met zijn opa gaat hij naar alle wedstrijden.

Een hecht gezin
“Met Fleur kan ik door haar autisme niet goed praten. We kunnen wel samen liedjes zingen die zij mooi vindt. Ik moet haar niet willen veranderen. Wij moeten ons aanpassen aan haar. Met Maartje kan ik wel goed praten. We maken ook vaak ruzie”, zegt Milan lachend. “Soms ben ik boos over de situatie. Dat het gaat zoals het gaat. En dat ik altijd rekening moet houden met mijn zusje en mijn moeder. Of dat iedereen zegt dat ik meer moet helpen. Alsof ik dat nog niet genoeg doe! Daar praat ik dan over met Djamil bijvoorbeeld of met mijn moeder.” Judith: “Soms vind ik het lastig dat Milan door de hele thuissituatie niet echt meer kind kan zijn. Of dat er dingen echt niet kunnen zoals op vakantie gaan. Een verandering van omgeving is voor Fleur te stressvol. Daarom gaat Milan één keer per jaar een weekje op vakantie met zijn opa en oma.”

Toekomst
Milan wil later iets gaan doen met dieren. Deze vervolgrichting kiest hij na het examen volgend jaar. Maar aan de slag gaan als trainer of coach lijkt hem ook wel wat: “Ik merk dat mensen makkelijk met mij praten. Djamil vertelde me dat de beste coaches ook veel hebben meegemaakt en daardoor veel herkennen. Nou, dat geldt wel voor mij.”

MedeMogelijkMaker
Milan is wat Surplus een jonge mantelzorger noemt. We noemen ze liever MedeMogelijkMakers. Speciaal voor hen worden activiteiten georganiseerd. Op de vraag of hij een advies heeft voor kinderen in zijn situatie, zegt Milan lachend: “Probeer alles zo goed mogelijk te doen en praat over wat er is. En zorg dat je cijfers goed blijven op school!”

Ook jonge mantelzorger en wil jij je verhaal doen? Of wil je net als Milan een mooie fotoshoot? Neem dan contact op met Nathalie Cheratite, nathalie.cheratite@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen