Technologie kan plezier in je werk opleveren

Voor Raymond van den Oever en Emmelie van Oort kan de vraag van de bewoners in de Zeven Schakels niet gek genoeg. Onlangs organiseerden ze een bezoek aan de kermis met bewoners van de locatie. Logistieke oplossingen en personeel waren binnen een uur geregeld. “De tijd van elke week op dinsdagmiddag verven is voorbij,” vertelt Raymond over zijn baan als welzijnsmakelaar, “we vragen de mensen gewoon waar ze zin in hebben en dan gaan we dat doen. Op die manier proberen we vraaggericht te werken” Deze aanpak vergt wat creativiteit en slim gebruik maken van spullen. “Zo hebben wij laatst een geluidsinstallatie aangeschaft, dat was uiteindelijk goedkoper dan die elke week weer opnieuw huren.”

Ook technologie speelt een rol in het werk op de locatie in Zevenbergen. Voorheen maakten ze gebruik van de Braintrainer. “Toen het onderhoudscontract afgelopen was, zijn we verder gaan kijken. Het scherm was eigenlijk te klein en de interactie ook niet zo interessant.” Voor Raymond en Emmelie is het van belang om goed te kijken wat op de markt is en kritisch te zijn met de aanschaf. Zo hebben ze eerst de BeleefTV uitgeprobeerd. Dit was een leuk product maar voor Raymond en Emmelie was het van belang dat de leverancier van de toepassing ook met hen mee zou denken. “Daarom hebben we uiteindelijk voor de BelevenisTafel gekozen. Die leverancier nam onze ideeën serieus. Tijdens een eerste test met de BelevenisTafel viel er overigens al meteen een glas sinaasappelsap over het toestel. Dat was meteen een goede test, want de tafel kan daar tegen!”

Interactieve tafels werken met een beamer (Tovertafel) of met een touchscreen (BeleefTV, BelevenisTafel). Volgens Raymond is de Tovertafel voornamelijk inzetbaar is bij mensen die cognitief al vrij complexe problemen hebben. De BelevenisTafel is voor een bredere doelgroep inzetbaar. De spelletjes zijn interactief. Dus de mensen aan tafel kunnen de afgebeelde vormen op tafel verschuiven of veranderen, alsof deze echt op tafel liggen. Er zijn verschillende spellen die gespeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld visjes vangen, schelpen zoeken, verfspetters maken of zeepbellen prikken. Deze spellen kunnen met elkaar gespeeld worden en ook voor (klein)kinderen is het leuk.

Emmelie: “Het geeft je echt plezier in je werk”. Doordat het zo’n groot scherm is worden ook andere bewoners enthousiast gemaakt om mee te doen. De BelevenisTafel stimuleert sociaal contact, motoriek en het gebruik van de hersenen. “Tijdens Koningsdag hebben we met 4 bewoners om de tafel gezeten. Om 10 uur staat altijd het Wilhelmus op. Nu we samen mee konden kijken op het scherm, werd het kijken echt een groepsmoment. Een van onze bewoners die normaal niet praat, stond op en begon uit volle borst mee te zingen.”

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen