Parkinson en logopedie
Hulp bij spreken, slikken en ademhaling Het aantal mensen met Parkinson groeit. Anderhalf jaar geleden werd deze hersenaandoening bij Jan Franken (82) vastgesteld. Al voor …
Stel je voor: je ontvangt een belangrijke brief, maar de tekst is onduidelijk. Je begrijpt niet wat er staat en raakt gefrustreerd. Dit is de dagelijkse realiteit voor 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. De Escapekoffer laat je zelf ervaren wat dit betekent en biedt een confronterend inzicht in de uitdagingen van laaggeletterdheid. Lotte en Thomas, schrijfcoaches bij het Werkplein, hebben de koffer gebruikt en delen hun ervaring.
Interactief spel voor bedrijven
De Escapekoffer is een interactief spel, waarin je met maximaal zes personen ervaart hoe het is om laaggeletterd te zijn. De teksten zijn moeilijk te begrijpen, de tijd loopt door en de frustratie wordt gro-ter. De enige manier om verder te komen, is samenwerken en hulp vragen. Voor laaggeletterden is dit een drempel waar ze dagelijks tegenaan lopen.
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven bedenken vaak slimme manieren om dit te verber-gen. Ze vragen anderen om formulieren in te vullen, zeggen dat ze hun bril vergeten zijn of vermijden situaties waarin ze moeten lezen. Er is veel schaamte rondom dit onderwerp. De Escapekoffer helpt bedrijven om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en bewustzijn te creëren.
Meer dan kennis delen
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven besloten Lotte en Thomas de Escapekoffer in te zetten bij hun collega’s van het Werkplein. Verschillende teams speelden het spel en ontdekten hoe ingrijpend het is om niet goed te kunnen lezen.
Lotte: “We wilden niet alleen kennis delen, maar collega’s echt laten voelen wat laaggeletterdheid be-tekent. De voorbereiding was kort en binnen 30 minuten – inclusief nabespreking – was de ervaring precies zoals we wilden.”
Een confronterende, maar leerzame ervaring
Thomas vertelt: “Collega’s gaan enthousiast aan de slag met het spel en raken in de 15 minuten speelduur steeds gefrustreerder. Ineens begrijp je hoe moeilijk het is om hulp te vragen. En dan komt de realisatie: dit is niet zomaar een spel. Dit is hoe laaggeletterden zich elke dag voelen. Dat besef raakt je.”
Lotte vult aan: “Het zet je aan het denken. Laaggeletterdheid is niet altijd zichtbaar. Een brief of appje kan een enorme drempel zijn. De bewustwording en het gesprek dat op gang komt, dát is de kracht van de Escapekoffer.”
Maak laaggeletterdheid bespreekbaar
Ook in jouw (werk-)omgeving kunnen mensen moeite hebben met lezen en schrijven, zonder dat je het doorhebt. De Escapekoffer helpt je om signalen te herkennen en zorgt voor een waardevol ge-sprek.
Wil jij laaggeletterdheid bespreekbaar maken binnen jouw organisatie? Neem contact op via: nicole.vangennip@surplus.nl of 06-20508530 en ontdek hoe de Escapekoffer kan worden ingezet!
14-04-2025
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.