Nieuwe test helpt mantelzorgers in Etten-Leur: ‘Hoe zwaar ben ik belast?’

Geplaatst op 06 juni 2024


Op 3 juni aanstaande lanceert de gemeente Etten-Leur in samenwerking met Surplus een brede communicatiecampagne. Het doel van deze campagne is het informeren van inwoners van de gemeente Etten-Leur over wanneer iemand nu een mantelzorger is? En waar je dan terecht kunt? Een belangrijk onderdeel van de campagne is de Mantelzorgtest. Hiermee kunnen mantelzorgers in Etten-Leur zien of ze mantelzorger zijn en hoe belastend mantelzorg voor hen is.

De Mantelzorgtest bestaat uit een aantal korte vragen. Door deze te beantwoorden, ontdekken mantelzorgers welke rollen ze vervullen. Zo krijgen ze inzicht in hoe belastend de mantelzorg voor hen is. En hoe lang ze dit kunnen volhouden. Aan het eind volgt een passend aanbod voor hulp en ondersteuning op maat. Ga naar www.mantelzorgetten-leur.nl en doe de test.

Mariette Koolen van Steunpunt mantelzorg Etten-Leur komt vaak tegen dat mantelzorgers zich niet herkennen als mantelzorger: “Ze zijn vaak ‘plichtsgetrouw’, voor wat hoort wat of ze zijn zich niet bewust van de noodzaak hulp in te schakelen om overbelasting te voorkomen. Ook zien we dat mantelzorgers het lastig vinden om taken af te staan omdat hij/zij dit immers het ‘beste’ kan. Ze hebben soms moeite om hulp te accepteren. Ik kan iedereen aanraden om de mantelzorgtest te doen. Dit kan via de website www.mantelzorgetten-leur.nl.”

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde
Mantelzorg is onbetaalde, vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Vaak worden mensen onbedoeld mantelzorger, omdat een naaste ziek wordt. “Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde”, zegt Mariette Koolen van Steunpunt Mantelzorg. “Veel mensen vinden het heel fijn om in hun naaste omgeving iemand te hebben waarop ze kunnen terugvallen. En daar zit tegelijk het risico. Mantelzorgers koken, wassen, zorgen of doen de administratie voor familieleden, buren of vrienden”, gaat Koolen verder. “Soms zelfs meerdere keren per dag. Vaak naast een baan of een gezin. Soms past dat prima bij het dagelijkse leven, maar het kan ook te veel worden. Niet voor niets voelt bijna tien procent van de mantelzorgers zich zwaar belast. Daarom is het ook belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf blijven zorgen. Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat zij zorgtaken voor hun naasten doen. Zij staan er vaak niet bij stil wat dit met henzelf doet. De test brengt dit juist wel in beeld.”

De Mantelzorgtest in Etten-Leur is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Etten-Leur. De Mantelzorgtest is ontwikkeld door Zorgverzekeraar CZ, met ondersteuning van het ministerie van VWS.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen