Gemeente Zundert zet zich in tegen eenzaamheid: Aansluiting bij landelijke campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’

Geplaatst op 30 augustus 2024


De gemeente Zundert sluit aan bij de landelijke campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’. Met deze stap benadrukt de gemeente haar inzet voor een verbonden gemeenschap waarin elke Zundertenaar volwaardig deel kan nemen. Maandag 7 oktober aanstaande vindt de startbijeenkomst plaats. Projectleider Cherynn van Kalmthout van Surplus: “We gaan dan met zoveel mogelijk organisaties, verenigingen en inwoners in gesprek over dit belangrijke onderwerp. De uitnodiging volgt!”

De gemeente Zundert werkt aan een samenleving waarin zelfontplooiing, zelfredzaamheid, saamhorigheid en gezondheid centraal staan. De sociale samenhang en gemeenschapszin zijn sterk en duurzaam, wat bijdraagt aan de leefbaarheid. In Zundert wonen steeds meer ouderen, van wie velen vitaal zijn, maar sommigen ook kwetsbaar. Bovendien is er een groeiend gevoel van eenzaamheid onder jongere inwoners. De gemeente heeft Surplus gevraagd dit project op te pakken.

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is een ingewikkeld en persoonlijk gevoel dat niet gelijkstaat aan alleen zijn. Het kan een diep gevoel van gemis aan sociale of emotionele verbondenheid zijn. Mensen kunnen sociale eenzaamheid ervaren wanneer ze weinig contacten hebben met vrienden, kennissen of buren.

Samen de strijd tegen eenzaamheid aangaan
Onder het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ wil de gemeente Zundert een lokale coalitie vormen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dit initiatief heeft als doel om eenzaamheid op een duurzame manier te verminderen. De gemeente zet in op bewustwording, het bespreekbaar maken van signalen van eenzaamheid en het maken van concrete plannen.

Specifieke maatregelen in Zundert
Projectleider Cherynn van Kalmthout: “Samen met inwoners, samenwerkingspartners en stakeholders gaan we 7 oktober in gesprek om samen na te denken over de beste manier om eenzaamheid in Zundert tegen te gaan. De bijeenkomst is van 16.00 tot 18.00 uur in het gemeentehuis van Zundert. Een uitnodiging volgt en iedereen is welkom om te komen en mee te denken. Samen werken we zo aan een gemeenschap waar niemand zich buitengesloten voelt.”

Contact en meer informatie
Neem voor meer informatie over Eén tegen eenzaamheid contact op met Cherynn van Kalmthout, 06 – 420 38 515, cherynn.vankalmthout@surplus.nl of met de Vraagwijzer Zundert, 076 – 599 56 00, vraagwijzer@zundert.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen