VoorleesExpress Breda viert 15e verjaardag

Geplaatst op 05 september 2024


De VoorleesExpress Breda, uitgevoerd door Surplus, viert dit jaar haar 15e verjaardag. Een jubileum dat op verschillende manieren wordt gevierd. Sinds de oprichting bereikte de VoorleesExpress meer dan 1.500 Bredase kinderen van vier tot zes jaar. Onlangs werd de DoorleesExpress toegevoegd voor kinderen van zeven tot twaalf jaar.

Wie jarig is trakteert. De traktatie bestond onder andere uit het boek ‘Ik hep huis’. Angèle de Maagt, voormalig voorlezer van de VoorleesExpress Breda, schreef dit boek en onderstreept hiermee het belang van voorlezen. Dit boek is uitgedeeld aan alle voorlezers. De voor- en doorleeskinderen kregen ook een cadeautje. De toeleiders zoals basisscholen, logopedisten en het CJG Breda spelen een belangrijke rol bij het aanmelden van gezinnen. Zij werden niet vergeten en ontvingen een boek met het thema ‘Feest’ dat in de klas kan worden voorgelezen.

Straatspeeldag en theatervoorstelling
In de afgelopen periode werd stilgestaan bij het jubileum. Tijdens de Nationale Straatspeeldag op 12 juni jl. organiseerde Surplus op twee locaties een speciale buitenspeelmiddag voor de gezinnen en vrijwilligers van de VoorleesExpress. De middag stond in het teken van spelletjes en voorlezen en was een groot succes. Als kers op de taart werden alle gezinnen en vrijwilligers 27 juni jl. uitgenodigd in het theater van de Nieuwe Veste, waar ze genoten van een interactieve theatervoorstelling door theater Letterbelangrijk, volledig in het thema van feest en letters. Met deze festiviteiten en cadeaus viert de VoorleesExpress Breda niet alleen haar 15-jarige bestaan, maar ook de blijvende invloed die het heeft op de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen in Breda.

Vrijwillige voorlezers gezocht
Vrijwilligers gaan twintig weken lang, langs bij een gezin dat moeite heeft met de Nederlandse taal. In een uurtje wordt voorgelezen en er worden taalspelletjes gedaan. De gezellige taalbezoeken vinden na school of vroeg in de avond plaats. Voorlezers laten ouders en kinderen wennen aan interactief voorlezen, boekjes en taalspelletjes. Zij bekijken samen met ouders, hoe er meer aandacht kan komen voor taal binnen het gezin. Lijkt het je ook leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de VoorleesExpress? Kijk dan op www.voorleesexpress.nl (locatie Breda of stuur een e-mail naar breda@voorleesexpress.nl. Je kunt een verschil maken in het leven van een kind door te helpen met taal en leesplezier!

Op de foto van links naar rechts:
Elkie Adams, coördinator Spel aan Huis en VoorleesExpress (Etten-Leur en Halderberge)
Angèle de Maagt, schrijfster van het boek: ‘Ik hep huis’ en een oud voorlezer van de VoorleesExpress in Breda
Tamara van Os, coördinator Spel aan Huis en VoorleesExpress (Breda).

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen