Sociaal werkers van Surplus actief in elke dorp/stad in de gemeente Moerdijk

Geplaatst op 09 oktober 2024


Het wordt steeds belangrijker mensen bij de samenleving betrokken te houden. Hen te helpen aangehaakt te blijven en hen sociaal en mentaal te ondersteunen bij het meedoen in de samenleving, zodat zij een betere gezondheid en welzijn ervaren. Surplus Sociaal Werk schakelt, werkt samen en helpt in buurten en wijken in Moerdijk op alle levensterreinen en maatschappelijke vraagstukken. Van veiligheid, huiselijk geweld tot integratie, gezonde leefstijl, hulp bij toeslagen en schulden en mantelzorg. Elke woonplaats in Moerdijk heeft een sociaal werker van Surplus. Renske Donkers is een van die sociaal werkers, ze is actief in Klundert. 

Sociaal werkers ondersteunen bij het oplossen van problemen in het dagelijks leven, zodat iedereen, voor zover dat mogelijk is, kan meedoen in de samenleving. Ze luisteren naar vragen, zien talenten en spreken deze aan. Zo voorkomen ze dat ‘kleine’ vragen, ‘grote’ hulpvragen worden. En zijn vragen ‘groot’, dan vinden ze samen de juiste hulp. Met de inzet van verschillende methodieken bevorderen sociaal werkers gemeenschapszin, verbinding met anderen, meedoen en ontstressen. Wethouder Pauline Joosten: “Onze sociaal werkers vanuit Surplus zijn de ogen en oren in de buurt. Ze zien wat er gaande is en organiseren dat mensen de juiste begeleiding krijgen. Een sociaal werker ondersteunt inwoners om mee te doen. De samenwerking vanuit Surplus met de gemeente is goed met korte lijntjes en warme onderlinge overleggen. We zijn vanuit de gemeente trots op het sociaal werk in onze gemeente”. 

Huis van de Wijk
Renske Donkers is sinds 2016 als sociaal werker actief in Klundert. Renske vertelt: “Ik was actief betrokken bij de opening van Huis van de Wijk Klundert. In iedere plaats is er zo’n Huis van de Wijk voor activiteiten, ontmoetingen, ondersteuning en dienstverlening. In sommige plaatsen gebeurt dit in de gemeenschapshuizen, in Klundert vindt dit plaats in de ontmoetingsruimte van appartementencomplex de Mauritshof.”

Vrijwilligers
“In het Huis van de Wijk zijn veel vrijwilligers actief die helpen bij allerlei zaken. Iedere dag drinken bezoekers tussen 10.00 en 12.00 uur koffie. Op dinsdagavond en donderdagmiddag wordt gezellig met elkaar gegeten. Andere voorbeelden zijn schilderen, sjoelen, weeksluitingen vanuit de kerken, beweegactiviteiten en een spreekuur voor digitale vragen. Ik ondersteun de vrijwilligers. Het is een actieve club met hele fijne mensen die allemaal iets voor een ander willen doen, zonder er wat voor betaald te krijgen. Er is zoveel dankbaarheid onder onze bezoekers, dat alleen al maakt het de moeite waard om vrijwilligerswerk te komen doen.”

Toegankelijk voor inwoners
De sociaal werker is er ook voor inwoners die vragen hebben over wonen, zorg en welzijn. Renske: “Ik werk in Klundert nauw samen met hulpverleners. Ieder kwartaal is er een ontmoetingsmoment met professionals om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Zo houden we korte lijntjes en werken we nauw samen. Ook sluit ik aan bij het huisartsoverleg in Klundert. Ik denk mee in situaties waar de inzet van een vrijwilliger misschien helpt bij meedoen aan activiteiten. Daarnaast vind ik het geweldig dat ik mee mag bouwen aan een mooi Klundert waarin mensen zich gezien, gehoord en welkom voelen.”

Sociale Benadering
“Als sociaal werker ben ik actief betrokken bij het team Sociale Benadering. Dit gedachtegoed stelt de mens centraal en niet de kwetsbaarheid. Sociale Benadering is door Antropoloog Anne Mei Thé ontwikkeld en Surplus heeft het omarmd. Sociale benadering gaat uit van de kracht van de mensen. Dat zij met vertrouwen in eigen kunnen, en samen met hun naasten hun leven kunnen invullen op een manier die er voor hen toe doet. Ik ondersteun mensen met geheugenproblemen en het proces waar zij in terecht komen als het geheugen hen in de steek begint te laten. We kijken hoe mensen zo lang mogelijk fijn thuis kunnen wonen. We werken aan een ‘zachte landing’ als een verhuizing onvermijdelijk is. We onderzoeken samen wat er wél mogelijk is en wat er nodig is in een gezin of relatie om het leven zo aangenaam mogelijk te houden. Samen met wijkzuster Pamela heb ik me ingezet voor de Sociale Benadering in Klundert. De samenwerking tussen zorg en sociaal werk verloopt hier heel goed en de lokale sociale samenhang is sterk. Inmiddels hebben we een behoorlijk aantal inwoners die we begeleiden. Er is een enthousiast team en Sociale Benadering krijgt steeds meer bekendheid. Het is fijn dat steeds meer mensen meer kwaliteit van bestaan ervaren.”

Sterke sociale cohesie
“Dat er in Klundert een sterke sociale samenhang aanwezig is, is zichtbaar in allerlei initiatieven. Vorig jaar kreeg één van de vrijwilligers de diagnose kanker. Het idee ontstond om een Fancy Fair te organiseren waarvan de opbrengst voor het KWF zou zijn. Wat begon als een idee, groeide uit tot deelname van mensen vanuit de werkgroep sociaal, het Huis van de Wijk en vanuit het team Sociale Benadering. Met elkaar organiseerden we een leuke Fancy Fair met een opbrengst van 2.300 euro voor het KWF. Winkeliers gaven massaal mooie prijzen voor het rad van avontuur.

Een ander voorbeeld is dat de dames van de Bingo in de zomerperiode niet terecht konden op hun vaste locatie. Ze vroegen of dit in het Huis van de Wijk mogelijk was? Twee maanden lang zat het Huis van de Wijk op woensdagmiddag vol met bingo-spelers. Er is een bruisend verenigingsleven, een actieve winkeliersvereniging, een fantastische jaarlijkse braderie die geheel op vrijwilligers draait. Binnen Klundert worden verbindingen met elkaar gezocht om samen te werken aan een mooie en prettige leefomgeving. Het is fijn om zo samen te kunnen werken.”

Nieuwe enthousiaste vrijwilligers gezocht
“Ik ben altijd op zoek naar enthousiaste mensen die iets voor een ander willen doen. Het traditionele vrijwilligerswerk was bijvoorbeeld wekelijks een wandelingetje maken of het organiseren van een bingo. Nu kijk ik veel meer naar wat iemand te bieden heeft, waar iemands interesse ligt, waar diegene goed in is en wat iemand graag wil. Daar zoek ik dan een passende vraag naar ondersteuning bij. Als mensen iets doen wat past in hun week, bij wat hun hobby is, of bij wat ze leuk vinden om te doen is de kans dat iemand met plezier vrijwilligerswerk doet, en dit dus langere tijd volhoudt, groter. Dit zijn de mooiste matches om te maken, waarbij we een vrijwilligers samenbrengen met een inwoner met een ondersteuningsvraag. Als we met elkaar een uurtje in de week tijd vrij maken om iets in het mooie Klundert te kunnen doen, werken we met elkaar aan onze eigen prettige woonomgeving. Dus neem gerust contact met me op: renske.donkers@surplus.nl, of 06 236 40 824.”

Meer weten over Surplus Sociaal Werk in uw woonplaats?
https://surplus.nl/surplus-in-de-wijk/wijkwerk/

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met de gemeente Moerdijk.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen