Transmurale zorg
Veel zorg die voorheen in het ziekenhuis werd geleverd, kan tegenwoordig ook op andere plaatsen worden geboden. Bijvoorbeeld bij mensen thuis of dichter bij huis. Dit noemen we ook wel transmurale zorg. Transmurale zorg wordt ook wel ketenzorg genoemd, nog beter is het om het netwerksamenwerking te noemen omdat meerdere zorgverleners van verschillende disciplines op verschillende tijden met elkaar samenwerken.
De totale zorg verlening wordt hierbij volledig afgestemd op de cliënt. Om dit goed te kunnen doen is er vaak nauwe samenwerking nodig tussen Surplus, ziekenhuis en huisarts. Maar het vraagt natuurlijk ook een goede afstemming met cliënten zelf, hun naasten en andere betrokken hulpverleners. Voorbeelden van transmurale zorg zijn tijdelijk verblijf in een woonzorgcentrum (het zogenaamde eerstelijnsverblijf) of op een afdeling voor geriatrische revalidatie of herstelzorg. Maar ook kan steeds meer specialistische zorg thuis worden geboden, bijvoorbeeld aan mensen met COPD, diabetes of hartfalen, waardoor mensen niet meer naar het ziekenhuis hoeven, of na een opname eerder naar huis kunnen.
Belangrijk voor de organisatie van transmurale zorg is het aanmeldportaal, waarin ouderenzorgorganisaties met elkaar samenwerken om voor ouderen de juiste zorg op de juiste plaats te organiseren. Huisartsen en ziekenhuizen kunnen contact opnemen met het aanmeldportaal, waarna de ouderenzorgorganisaties met elkaar de beste zorg voor kwetsbare ouderen organiseren. Dit kan thuiszorg zijn of een tijdelijke opname in een woonzorgcentrum.