De belevingswereld van mensen met dementie samen ervaren

Geplaatst op 28 februari 2020


Informele zorg organiseerde op 23 januari jl. binnen het wijkcentrum De Slotjes in Oosterhout een ‘Beleefmiddag’ voor mantelzorgers. Mantelzorgers die zorgen voor hun naaste met dementie of andere geheugenproblemen. Een moment waarop ontmoeten en ervaren centraal stond. Een aantal mantelzorgers hadden de cursus Dementie & Nu gevolgd. Deze beleefervaringen sloten hierop mooi aan.

Bewustwording en de verschillende leervormen rondom de beleving van iemand met geheugenproblemen en het kennismaken met andere vormen van contact werden als een toegevoegde waarde ervaren. Dit was mogelijk via verschillende methodieken en voorwerpen. Zo kon er via de zogenaamde Dementiebril door de ogen van iemand met dementie gekeken worden. Daarnaast is er samen de CRDL ervaren en het Spel van de Verbeelding gespeeld.

De Cradle

De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen  mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving.

De CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen, ongeacht hun cognitieve vermogens. Iedere deelnemer heeft gelijke mogelijkheden het contact te initiëren en invloed uit te oefenen op de interactie. Bron: CRDL.

Een ervaring van een deelnemer

“Ik vond ik de Cradle een fantastisch instrument om te gebruiken. voor mensen met dementie die zich al in een vergevorderd stadium bevinden. We hadden tijdens de cursus “Dementie, en nu” een filmpje hierover gezien, maar dat weegt niet op tegen de beleving van het instrument zelf. 

Dementiebril

Dhr. Wiebe Cnossen begeleide vanuit  de stichting Into D’mentia de beleving via de zogenaamde Dementiebril. De Dementiebril is een VR simulatietraining. De bril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en een online cursus (e-learning). De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. De bijbehorende e-learning biedt informatie en oefeningen, waardoor de film extra verdieping krijgt. Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de dierbare met dementie te vergroten. Bron: https://intodmentia.nl/vr-bril/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via; T: 06-25005928 M: wiebe.cnossen@intodmentia.nl

Een ervaring van een deelnemer

  • Ik vond de bril een geweldige ervaring en kan daardoor een beetje begrijpen hoe het in wezen zit met de gedachte van mijn vrouw, zij is helaas al veel verder als de meneer waar het over ging maar toch gaf het mij een meerwaarde.
  • De VR-bril vond ik zo bijzonder. Door die bril heb ik het denken van deze mensen kunnen ervaren . Wat is het verschrikkelijk moeilijk om het denken niet stop te kunnen zetten. Het blijft maar malen  en geen minuut rust! Daardoor  kan ik de boosheid die af en toe los komt, beter begrijpen en zodoende ook geduldiger zijn of worden. Ze kunnen er zelf niets aan doen, helaas.!

Het spel van de verbeelding

Het Spel van de Verbeelding vertrekt van de wereld van dementie. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leert men nieuwe verbanden te leggen en luchtige verhalen te vertellen. Dit geeft zuurstof aan de dagelijkse gesprekken en verhoogt de levenskwaliteit. Onderzoeker Kasper Bormans (KU Leuven)  kwam erachter dat mensen met dementie vaak nog speels, humoristisch en in staat zijn om out-of-the-box te denken en te associëren. De doos bevat 165 verbeeldingskaarten en een inspirerend boekje. Bron: http://www.werkenmetvisualisaties.be/het-spel-van-de-verbeelding/

Een ervaring van een deelnemer

  • De beleefmiddag vond ik erg interessant. De spelletjes, om de dementerende mensen te stimuleren uit hun eigen wereldje  te halen, maken mij erg blij om dit te ervaren. Fijn dat er zoveel goeds wordt uitgedacht.

Meer weten over dementie?

U bent van harte welkom in het maandelijkse Oosterhoutse Alzheimercafé, Slotjesveld 15 Oosterhout. Voorop staat een ‘warme deken zijn’ voor mensen die te maken hebben met dementie. Daarnaast willen wij informatie verstrekken over verschillende thema’s of aspecten van dementie. Zie: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/breda-en-omstreken

Binnen de bibliotheek Theek 5 kunt u de ‘Dementheek’ bezoeken. Dit is een speciale hoek vol boeken, spellen en spulletjes rondom het thema dementie.

Voor vragen op gebied van mantelzorg kunt u ons elke ochtend vanaf 9.00-12.00 uur via; T 0162-748600 E-mail: mantelzorg.oosterhout@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen