“Déze mensen helpen bij het opbouwen van een enigszins normaal bestaan!”
Geplaatst op 16 december 2021
De toestroom van vluchtelingen leidt tot overvolle opvanglocaties. Je zult huis en haard maar ontvlucht zijn! Het is schrijnend dat vluchtelingen met een status, de zogenaamde statushouders, lang met veel mensen in een te kleine ruimte moeten wonen. De gemeente Oosterhout huisvest daarom tijdelijk 27 statushouders. Ruud Muntjewerf is één van de vrijwilligers die statushouders helpt bij het vinden van hun weg in het Oosterhoutse. Hij vertelt over zijn werk.
“Als je bijna 40 jaar onafgebroken hebt mogen werken, ben je bij aanvang van je pensioen net zo blij als een kind bij het begin van de lange zomervakantie. Na enig tijd vervaagt dat gevoel en ga je nadenken over een zinvolle (deel)tijd invulling. Via een advertentie in de lokale krant kwam ik in aanraking met het begrip ’Taalmaatje’. Dat is mensen met een andere taal helpen het Nederlands onder de knie te krijgen. Eerst heb ik me ingezet als Taalmaatje, maar later kwam mijn coördinator met de vraag of ik interesse zou hebben een gezin dat net in Nederland was aangekomen te begeleiden. Geen idee wat het inhield. Vanuit Surplus kreeg ik goede voorlichting en ging ik van start. Inmiddels alweer twee jaar geleden.”
Wegwijs in Oosterhout
“Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Contact met de school en zorgverleners, wegwijs maken in Oosterhout en helpen bij het opstellen van een gezond huishoudboekje. In principe wordt een gezin gedurende een jaar begeleid naar zelfredzaamheid. Mijn eerste gezin, man vrouw en vier kinderen, kwam via het programma van de UNCHR rechtstreeks vanuit Libanon in Oosterhout wonen. Voor hen een enorme overgang.”
Vrijwilligerswerk is de moeite waard
“Ik heb altijd in de dienstverlenende sector gewerkt: techniek en verkoop. Dus dit was ineens heel wat anders! Maar het vrijwilligerswerk heeft zoveel leuke aspecten zoals het contact met de gezinnen en het leren kennen van een andere cultuur. Ik kwam in aanraking met instanties en onderwerpen waar ik niet veel kennis van had, omdat mijn ervaring met vluchtelingenwerk nihil was. Dat is dan uitdagend maar ook bijzonder leuk om te doen! Je leert snel de juiste wegen te bewandelen, bijgestaan door de professionals van Surplus.”
Emotioneel moment
“Eén moment staat in mijn geheugen gegrift alsof het gisteren gebeurde. Ik begeleidde Amir*, een man die toen twee jaar in Nederland was. Hij was gevlucht en moest zijn vrouw en twee zoontjes achter laten in Damascus. Zijn jongste zoon was nog maar een maand oud toen hij vertrok. De rest van het gezin wilde niets liever dan naar Nederland komen, maar alles zat tegen. Zo sloot bijvoorbeeld de ambassade door de coronapandemie. En toen er licht aan de tunnel was, ontplofte er een loods bij de ambassade, waardoor deze weer gesloten werd. We hebben veel pogingen gedaan om ze op andere manieren naar Nederland te halen en uiteindelijk kon zijn gezin naar Nederland komen. Twee weken voor Kerstmis zouden ze komen. Samen reden we naar Schiphol om ze op te halen en het weerzien was natuurlijk ontzettend emotioneel. Mooi om hier onderdeel van te mogen zijn. Op een afstandje heb ik alles mee mogen maken, zó bijzonder! Het vrijwilligerswerk heeft mij zoveel kanten laten zien van de maatschappij. Probeer je maar eens voor te stellen dat je als Nederlander in zo’n situatie zit. En dat je je land moet verlaten door bijvoorbeeld de dienstplicht die roept. Of stel je maar eens voor dat je huis verwoest is en dat jij met jouw geliefden moet vluchten om te overleven. Déze mensen kun je helpen bij het opbouwen van een enigszins normaal bestaan.”
Op zoek naar meer vrijwilligers
“Het is mooi iets bij te kunnen dragen waar het zo hard nodig is. Je leert er zelf ook veel van en het is een zinvolle dagbesteding. Ik ben zelf zo’n anderhalve dag per week op pad, maar dit kun je helemaal zelf bepalen, het werk is erg flexibel. Het huidige vrijwilligersteam bestaat uit ongeveer tien maatschappelijk begeleiders, maar we zijn zeker nog op zoek naar meer vrijwilligers. Wanneer je hier affiniteit voor hebt, zou ik het zeker aanraden!”
*Amir is een fictieve naam.