Hier repareren ze zelfs nog een overleden stofzuiger uit het Flintstone-tijdperk

Geplaatst op 15 januari 2024


Ze kan niet zonder haar naaimachine, de 81-jarige Liza Jochems. ,,Altijd lekker op genaaid, veel voor mijn broers, maar nu…” Iets met het spoeltje en een wieltje. Dus klopt ze aan bij de pientere mannen van het Repair Café in Zundert, kunnen zij nog iets voor haar betekenen?

(Bron BN de stem Premium klik hier)

Overal in Nederland duiken ze op, reparatiecafés. En met succes. Vrijwilligers, zoals in Zundert, repareren gratis vooral naaimachines, stofzuigers en broodroosters, maar verstellen ook een broek.

De Singer Futura van Liza Jochems kostte ooit 2800 gulden en heeft haar in veertig jaar nooit in de steek gelaten. Tot nu. ,,In de naaimachinewinkel hebben ze ernaar gekeken. Gekeken, ja. Niets meer aan te doen, zeiden ze. Maar ik moest wel 25 euro afrekenen.”

Liza heeft haar hoop gevestigd op de twaalf vrijwilligers van het Repair Café in Zundert. Een keer in de maand stellen die kennis, kunde en een hoop ijver beschikbaar aan mensen zoals Liza. Mensen die geen afscheid kunnen nemen van hun vertrouwde spulletjes. Voor wie de milieustraat zeker nog een stap te ver is.

Werktuigbouwkundige Martin van Nispen heeft zich in twee jaar tijd bij Repair Café Zundert opgewerkt tot dé naaimachinespecialist. Deze pensionado van 67 kan nu eenmaal goed pielen en heeft een eindeloos geduld. Dus krijgt Martin dat kapotte wieltje van Liza gerepareerd. ,,Opgeven is geen optie. Je kunt hier mensen zó blij mee maken.”

Twee linkerhanden
In de rij staan ze, met hun broodroosters, bladblazers, mixers en haperende cd-spelers. En niet alleen in Zundert. Op welgeteld 625 plekken in ons land zijn ze een succes, de Repair Cafés. Ze zijn inmiddels zelfs een wereldwijd fenomeen (zie kader onderaan).

De opzet is simpel, vertelt Kees Roovers (67). Twee linkerhanden en slechtziend, maar de voorzitter van de Zundertse vestiging kan wél organiseren. ,,Alle Repair Cafés hebben dezelfde doelstelling: minder weggooien. Het milieuaspect is het voornaamste, mensen daarin bewuster maken zeker ook. Dat je elkaar kunt helpen en sociaal contact hebt, is natuurlijk mooi meegenomen”, meldt Roovers bij de koffie die zijn vrouw Corrie (62) voor een euro verkoopt. Mét koekje.

Wij lossen 65 procent van de mankemen­ten op. Garantie tot aan de deur, maar doorgaans kunnen we helpen

Het Zundertse Repair Café, een initiatief van de gemeente, is onder dak bij zorginstelling Surplus in een woonwijk waar het grijs ziet van de senioren. Zij vonden als eersten de weg naar Kees & co, maar sinds twee jaar tijd is naam gemaakt en komen de klanten ook uit naburige dorpen. ,,Zelfs van over de grens, uit Loenhout en Meer, weten ze ons te vinden.”

Met z’n vieren koekeloeren
Johan Maas (76) meldt zich deze zaterdagochtend met een joekel van een koffiemachine die nog slechts halve bakkies levert. Daar wil Wouter Hendriks, voormalig opticien, wel even naar kijken. Alras staan er vier mannen technisch mee te koekeloeren, maar zonder resultaat. Vraagje van de 68-jarige Hendriks aan de eigenaar: ,,Hebt u wel eens ontkalkt?” Antwoord: ,,Hoe doe ik dat?”

Zo gaat het vaak, lacht voorzitter Roovers. Zijn missie is dan ook om mensen te leren hoe ze bewuster en langer met hun spullen kunnen omgaan. Zo wil Repair Café Zundert op korte termijn niet alleen een nevenvestiging in het naburige Rijsbergen, maar ook gastlessen gaan geven in een lokaal jongerencentrum.

,,Wij lossen 65 procent van de mankementen op. Garantie tot aan de deur, maar doorgaans kunnen we mensen helpen. Denk ook aan meubeltjes en speelgoed, zaken waarmee je niet zo makkelijk ergens terecht kunt. En als wij het niet kunnen, zoeken we verder. Of verwijzen we naar bepaalde winkels of importeurs. Nieuwe onderdelen betalen onze klanten altijd zelf.”

Overleden stofzuiger uit Flintstone-tijdperk
Weggooien kan altijd nog, is het motto, ook van José van Bergen (70). Zij verstelt rokken of neemt te ruim geworden pantalonnetjes in. ,,Wie kan dit nog? Het is altijd mijn hobby geweest en hier doen we er nog iets goed mee. Tegen een vrijwillige bijdrage, ja – veel mensen hebben nu eenmaal weinig geld. Dan is het toch zonde om een nieuwe te kopen als de oude nog goed is?”

Voorzitter Roovers begrijpt de vraag of de lokale middenstand ook zo blij is met het succes van Repair Café. ,,Die zien ons niet als concurrent. Daarvoor opereren wij te kleinschalig en doen wij klusjes waar zij niet aan kunnen of willen beginnen, omdat het te arbeidsintensief en daarmee te duur is ”

,,Zeg nou zelf”, wijst Roovers naar een overleden stofzuiger uit het Flintstone-tijdperk, ,,wie begint daar nog aan?” Eigendom van het echtpaar Schalk, Riet (85) en Wim (81). Hun Miele belandt op tafel bij Ad van de Riet. Vrijwilliger Ad (78) werkte vroeger bij de servicedienst bij Philips. Als hij het niet kan, kan niemand het, weten ze bij Repair Café Zundert. Het kost Ad een half uur om de haperende stofzuiger te ontmantelen. Zijn spanningsmeter ontdekt waar het probleem zit, helemaal onderin. ,,Moet lukken”, belooft hij met een glimlach, ,,die gaat straks nog wel een paar jaar mee.”

Kijk voor meer informatie op www.repaircafezundert.nl


Repair Cafés gaan inmiddels de wereld over
Het Repair Café maakt een stormachtige ontwikkeling door. Nederland telt er inmiddels 625. In West-Brabant kunnen mensen met hun kapotte spullen behalve in Zundert ook terecht in Bergen op Zoom, Breda (drie plaatsen), Dongen, Etten-Leur, ’s Gravenmoer, Oosterhout, Raamsdonksveer, Terheijden, Waspik, Woensdrecht en Zevenbergen.

Het initiatief werd in 2009 genomen in Amsterdam-West, door journalist Martine Postma. Inmiddels zijn er bijna drieduizend Repair Cafés, verspreid over de wereld. In totaal zo’n 45.000 vrijwilligers herstellen gemiddeld per maand ongeveer 54.000 voorwerpen.

Zie ook: repaircafe.org

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen