Steunouder Zundert van Start
22-10-2024
Soms hebben ouders behoefte aan steun en biedt hun eigen netwerk geen of onvoldoende ondersteuning. Zo ontstaan stressvolle situaties waar ouders én kinderen last van ...
Geplaatst op 17 maart 2023
Niet voor iedereen is het stembureau makkelijk te bereiken. Jannie Tsang woont 3,5 kilometer van het dichtstbijzijnde stembureau. En dat is ver om te lopen als 97-jarige. Gelukkig is daar AutoMaatje Ad.
,,In deze straat is het”, zegt Ad. ,,Maar ik mag hier niet eens stoppen.” Mevrouw Tsang: ,,Je maakt je druk om niks, je kan hier gewoon parkeren!” Mevrouw Tsang zit naast vrijwillige chauffeur Ad in zijn auto, op weg naar het stembureau in Wernhout. Jannie Tsang woont op Park Wernhoutsburg, ongeveer vier kilometer buiten Wernhout. Een afstand die zonder auto of bus niet te overbruggen is. ,,Ik wil mijn stem toch wel uitbrengen.” Daarom maakt ze gebruik van ANWB AutoMaatje, een project van welzijnsorganisatie Surplus. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar.
Geen bushalte in de buurt
Ad (die niet met zijn achternaam in de krant wil) rijdt haar graag naar het stembureau. Hij is vrijwilliger sinds Automaatje in Zundert actief werd, rijdt hij mensen naar hun afspraken. Of dat nu naar de huisarts, het ziekenhuis of het stembureau is. ,,Als je hier geen auto hebt, dan zit je!”, zegt Tsang. Het park waar zij woont heeft geen bushalte in de buurt. Haar alternatief om naar de stembus te komen was een lift door haar zoon. ,,Die woont in Zundert, maar die moet ook gewoon werken.” Meer mensen zonder eigen vervoer kunnen hier last van hebben op 15 maart, omdat buschauffeurs staken. De staking heeft invloed op bijna alle buslijnen, ondanks een oproep van de minister om vooral niet op deze dag te gaan staken. Een reden voor de gemeente Zundert om nog eens extra aandacht op Facebook te vragen voor de diensten van ANWB AutoMaatje.
‘Net op tijd’
Mevrouw Tsang komt uit het gemeenschapshuis in Wernhout, Wierenbos. ,,Ik was net op tijd, het liep nu vol.” Het stemmen is gelukt. ,,Maar het waren wel grote formulieren, zeg! Eigenlijk had ik mijn leesbril mee moeten nemen.” Ze is erg blij met AutoMaatje, vertelt ze op de terugweg naar huis. ,,Dit is makkelijker dan de deeltaxi.” Ze legt uit dat ze bij de deeltaxi meer tijd kwijt is met wachten. Ad: ,,Als ik iemand ophaal, ben ik altijd op tijd.” Tsang: ,,Gisteren moest ik naar de dokter. Dan wacht hij tot ik weer klaar ben.”
Veertien vrijwilligers
Surplus maakt matches tussen mensen die om een ritje verlegen zitten en vrijwillige chauffeurs. Er zijn veertien vrijwilligers bij betrokken. Jessica Nouws van Surplus: ,,Daarvan zijn er dertien chauffeur en een vrijwilliger helpt mij met het plannen van de ritten.” ANWB AutoMaatje maakt zo’n 20 ritten per week. De vrijwillige chauffeurs rijden met hun eigen auto tegen een vergoeding van 35 cent per kilometer.
Bron: BN DeStem/ Fieke Nobel
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.