Start VoorleesExpress in de gemeente Moerdijk
02-12-2024
Gezinnen met kinderen van 3 tot 6 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij taal en lezen kunnen binnenkort terecht bij de ...
Geplaatst op 24 maart 2022
Sinds enkele jaren komt een groepje mensen met NAH bijeen in de Gong. Dat gebeurt op donderdagmiddag van twee tot half vier. Er is dan gelegenheid om elkaar te ontmoeten in een prikkel-arme omgeving. De bijeenkomst is een onderdeel van Surplus informele zorg.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 140.000 mensen getroffen door hersenletsel. Niet aangeboren hersenletsel is de schade die na de geboorte is ontstaan. Soms al op jonge leeftijd, soms bij ouderen. Meestal als gevolg van zuurstoftekort door een herseninfarct, hersentumor of hartstilstand. Ook door een val, een harde klap of een verkeersongeluk kan hersenletsel ontstaan. De gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) zijn meestal niet zichtbaar, maar betekenen een drastische verandering in het leven van degene die het overkomt. Alles wat van tevoren vanzelfsprekend was, is verdwenen en dat geeft veel problemen in het dagelijks leven. Bijna iedereen met nah heeft moeite met concentratie bij drukte, prikkels van buitenaf zoals lawaai, volle winkels met harde muziek en felle kleur. Gesprekken met meerdere mensen tegelijk zijn moeilijk te volgen. Vooral vermoeidheid komt veel voor en om die reden moeten activiteiten altijd worden gepland en gedoseerd. Omdat de meeste beperkingen van nah niet zichtbaar zijn is de omgang met anderen lastig en soms is er weinig begrip. Het accepteren van een leven met nah is een moeizaam proces en ook ingrijpend voor partners, familie en vrienden. Dat kan verdriet, boosheid en frustratie met zich meebrengen.
Op donderdagmiddag komt de nah-groep met enkele vrijwilligers in de Gong samen en staat de ontmoeting centraal. Op verzoek van de deelnemers worden er geen activiteiten aangeboden. Er wordt een kopje koffie of theegedronken en naast de persoonlijke verhalen komen alle maatschappelijke onderwerpen aan de orde zoals politiek, onderwijs, hobby’s, de actualiteit en wat er ook maar te bespreken is. Soms ernstig, soms vrolijk en af en toe komen er emoties boven, maar dat kan en mag. Iedereen houdt rekening met elkaar zodat er niet door elkaar heen wordt gesproken. Het is een groepje lotgenoten met onderling veel herkenning van de problematiek.
Enkele plaatsen beschikbaar
Wegens de coronabeperkingen was uitbreiding niet gewenst, maar na de versoepelingen zijn er weer enkele plaatsen beschikbaar. Wie zich aangesproken voelt en graag wil deelnemen kan zich melden bij Lita Kalle voor meer informatie. Zij is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, tel. 06-53 12 94 70, lita.kalle@surplus.nl
Bron: Etten-Leurse Bode
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.