Zonder AutoMaatje kom ik niet weg
29-08-2024
Vrijwillig chauffeurs gezocht voor ANWB AutoMaatje De zaken gaan goed voor ANWB AutoMaatje. Steeds meer inwoners van de gemeente Altena weten deze handige vervoersservice te ...
Geplaatst op 13 september 2021 in Welzijn
Op donderdag 9 september jl, in de Week van Lezen en Schrijven, kreeg Taalambassadeur Jolanda de eerste Voel je goed! krant uitgereikt. Regionaal projectleider Olga Vrolijk van Surplus is trots op de krant, maar meer nog op de deelnemers die gezonder willen gaan leven. In de krant vertellen deelnemers, vrijwilligers, lokale projectleiders, gemeenten en diëtisten over het project. Klik hier voor de krant.
Voel je goed! is een project van Stichting Lezen en Schrijven. Het project helpt volwassenen die moeite hebben met taal, om gezonder te leven. Surplus coördineert Voel je goed! in West-Brabant, in samenwerking met WijZijn Traverse Groep en de Digi-Taalhuizen. Vrolijk: “Doel is deelnemers te bereiken in de gemeenten Altena, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Deze week ging weer een groep van start in Drimmelen. De krant geeft een beeld van het enthousiasme van deelnemers en alle betrokken partijen.”
Twintig bijeenkomsten in kleine groepen
De aanpak bestaat uit 20 bijeenkomsten, gericht op gezond eten en voldoende bewegen. De bijeenkomsten worden gegeven door getrainde vrijwilligers. Een van de bijeenkomsten vindt plaats in de supermarkt. Voel je goed! richt zich op veranderen van gedrag. Daarom komen ook motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving aan de orde. Verder wordt stilgestaan bij eten en bewegen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal of andere basisvaardigheden.
Anderslerend
Voor mensen die moeite hebben met taal, is het vaak lastig informatie over gezonde voeding te kunnen vinden en begrijpen. Of om informatie toe te kunnen passen in hun dagelijkse leven. Daar komt bij dat zorgverleners vaak niet vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Hierdoor neemt de kans op overgewicht toe of heeft de begeleiding van de huisarts of een diëtist niet altijd het gewenste effect.
Samenwerking
Om dit mogelijk te maken zet Surplus lokale projectleiders in die deelnemers en vrijwilligers werven, contact leggen met samenwerkingspartners zoals diëtisten, huisartsen en Digi-Taalhuizen en Voel je goed! bekendmaken in ‘hun’ gemeente. Met de Digi-Taalhuizen wordt intensief samengewerkt. Zij ondersteunen ook door bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar te stellen en deelnemers uit bestaande taaloefengroepen door te verwijzen.
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.