Je doet er alles aan om die laatste wensen in vervulling te laten gaan
Wijkverpleegkundige Sheela Punt verzorgt mensen thuis en staat hen bij in hun laatste levensfase. Ze praat met hen over hun wensen en behoeften. Dat gaat …
Als Ad (85) ’s nachts moest plassen, werd ze daar niet wakker van. continentieverpleegkundige Ageeth van Dijk wilde Ad helpen en zette zich in met haar kennis over continentiezorg. De slimme inco liet zien hoe laat Ad ongeveer moest plassen. Nu wordt ze op tijd wakker gemaakt om naar het toilet te gaan.
“Incontinentie wordt op een gegeven moment door de zorg en de omgeving geaccepteerd,’’ vertelt Ageeth. Daar probeer ik verandering in te brengen. We moeten ons juist afvragen waarom iemand incontinent wordt en of we dat nog (deels of geheel) kunnen voorkomen. Ageeth van Dijk is Continentieverpleegkundige, naast haar functie als regisseur op woonzorglocatie De Ganshoek in Lage Zwaluwe. Ze zet haar kennis en ervaring in voor het project Slimme Inco bij Surplus.
“Bij incontinentie komt vaak een hoop schaamte kijken. Daarbij is het gewoon schrijnend als mensen met natte kleding rondlopen. Dat kun je echt voorkomen. Met continentiezorg willen we mensen die continent zijn, zo lang mogelijk continent houden. Voor mensen die niet meer continent zijn, gaan we voor de beste zorg en passend materiaal. Dat geeft minder huidschade en minder natte kleding en bedden.”
Ad merkte ’s nachts niet meer dat ze moest plassen, waardoor ze ’s morgens steeds vaker wakker werd in een nat bed. Dat vond ze zo erg, dat ze blij was met het voorstel van Ageeth om de slimme inco drie nachten in te zetten. Zo werd achterhaald hoe laat Ad ’s nachts meestal plast. De zorgprofessional maakt haar nu vóór dat tijdstip wakker, zodat Ad naar het toilet kan. Eén keer in de nacht is genoeg. Ad: “Nadat ik naar het toilet ben geweest, val ik weer gemakkelijk in slaap. Ik kom de nachten nu meestal droog door. Het is echt een opluchting.”
TENA SmartCare Identifi, ofwel de slimme inco, is een hulpmiddel dat Surplus inzet. Dit is speciaal incontinentiemateriaal met sensoren, waaraan je een logger bevestigt. Een bewoner gebruikt deze slimme inco 72 uur; continu of alleen ’s nachts als het overdag niet nodig is. De logger registreert wanneer en hoeveel en op welke manier de bewoner plast. De zorgprofessionals houden daarnaast bij wanneer de bewoner naar het toilet gaat en of er lekkages zijn. Al deze informatie helpt om het juiste incontinentiemateriaal in te zetten en de toiletgang aan te passen. ‘’Stel dat een bewoner lekkage heeft, maar de slimme inco laat zien dat er weinig urine is opgevangen, dan weet je dat het materiaal niet goed heeft gezeten. Je hebt dan geen zwaarder materiaal nodig, maar misschien juist een andere maat of een lichtere absorptie die beter aangebracht kan worden’’, zegt Ageeth.
De slimme inco is er inmiddels op zes Surplus-locaties. Ageeth zorgt als projectleider voor de bijbehorende scholing. “Ik wil bewustwording creëren. Daarom laat ik de verzorgers het incontinentiemateriaal bijvoorbeeld zelf passen, over de kleding heen. Dan ervaren ze zelf wat wel en niet lekker zit. En dat er vaak lichter materiaal nodig is dan ze denken.’’
‘’Ondertussen onderzoeken we meer zorgtechnologieën om bewoners op tijd en op een fijne manier te verschonen’’. Ageeth doet bijvoorbeeld nieuwe innovatiekennis op in het samenwerkingsverband Anders Werken in de Zorg. Zo zorgen we voor duurzame verbetering en vernieuwing binnen en buiten Surplus. “Het is niet zo dat ik altijd vooraan sta voor de nieuwste innovaties, maar ik zie ook dat het noodzakelijk is. Dan kan ik maar beter zorgen dat ik op de hoogte ben en in een vroeg stadium actief meedenk. Ik ben blij dat ik continentiezorg op de kaart mag zetten; het is echt nodig. Het gaat om betere zorg en het welzijn van onze bewoners.”
13-01-2025
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.