Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Elke donderdag komt er een groep studenten van Curio, regionaal opleidingencentrum, langs op woonzorgcentrum Molenstaete. Zij zijn bezig met de studie ‘Helpende zorg en welzijn’. Op Molenstaete helpen ze op de zorgafdeling door bijvoorbeeld gezellig een spelletje te doen of gewoon een praatje te maken met de bewoners, die allemaal een vorm van dementie hebben.
Leren in de praktijk
Lizanne, een van de studenten, organiseert voor het eerst zelf een activiteitenmiddag voor de ouderen: sjoelen en gezelschapsspelletjes. Ze wordt hierin ondersteund en begeleid door haar studiegenootjes. Lerares Veroline en haar stagiaire Simone houden hierbij het overzicht. “Er ontstaat hierbij een proces: van het bedenken van een activiteit, het onderzoeken en uitvoeren tot evalueren onderling. Het mooie aan leren in de praktijk is dat de studenten zelf mogen ontdekken, mogen leren op eigen niveau en in hun eigen kracht staan.”
Bewoners genieten
Tijdens de activiteit zie je dat de bewoners het naar hun zin hebben en fanatiek hun best doen om de meeste punten te verzamelen, zo ook bij het sjoelen. “Ik wil graag nog wel een keer tegen jou!” geeft een fanatieke bewoonster aan bij een student die flink wat punten heeft binnen geharkt. Lizanne zelf heeft een opa met dementie, waardoor ze geïnteresseerd was in deze doelgroep. “Het is mooi om te zien dat bewoners zo genieten van deze activiteiten. Je ziet dat ze het echt leuk vinden,” vertelt ze nadat de sjoelbak weer is opgeborgen.
Leren van elkaar
Hoewel de ouderen zich door hun ziekte niet alles kunnen herinneren, merken de studenten toch dat ze hen op hun eigen manier soms toch onthouden. Daarnaast leren zij de ouderen elke week ook wat beter kennen. Een van de andere studenten geeft aan dit soort werk echt aan te raden. “Je merkt dat wat je hier doet echt een verschil maakt voor de bewoners,” legt hij uit. Tamara, welzijnsmedewerker op locatie, vindt vooral het verbinden van jong met oud tijdens deze middagen mooi. “De samenleving stopt niet binnen de deuren van een verpleeghuis, er is juist ruimte voor mooie, nieuwe verbindingen en samenwerkingen zoals deze. De studenten leren van onze bewoners, maar andersom geldt dat ook!” vertelt ze.
31-01-2023
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.