Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Cindy Bouwhuis is verzorgende in woonzorgcentrum Vuchterhage van Surplus in Breda. Zij is lid van het team Sociale Benadering. Samen met haar collega’s brengt ze de Sociale Benadering in de praktijk. Niet de dementie maar de mens staat voorop.
Tot zo’n drie jaar geleden had Cindy een kapsalon in woonzorgcentrum Vuchterhage van Surplus. “Ik had een salon waar je met de mensen kon gaan zitten met een bakkie koffie, heel gezellig. Toen vond ik het al zo leuk om in contact te komen met mensen met dementie en ik dacht, ja weet je…ik ga in de zorg werken!”
Nu is Cindy verzorgende op de afdeling én is ze teamlid van de Sociale Benadering Dementie. “Mijn moeder heeft ook Alzheimer. Ik moet heel eerlijk zeggen, ik sta er nuchter in. Dat is denk ik ook mijn kracht, ik doe wat goed voelt. Samen met mijn moeder geniet ik volop van het leven, we lachen veel en zijn heel positief, want die dementie is niet mijn moeder hè, mijn moeder is nog steeds mijn moeder.” Uit haar kijk op de Sociale Benadering Dementie blijkt haar betrokkenheid: “Met de Sociale Benadering Dementie geef je aandacht, je gaat het gesprek aan. Ik nodig mensen uit om zichzelf te zijn.”
In gesprek met familie over hun gevoel
Cindy praat veel met familieleden, niet alleen over wat hun moeder of vader vroeger deed maar ook hoe het voor familie is dat hun naaste niet meer thuis woont. “Zulke gesprekken zijn fijn voor de familie en je hebt er ook veel aan voor het contact met de bewoner. Daarnaast probeer ik de familie ‘naar binnen te trekken’ om meer met hun vader of moeder te doen. Ik probeer hen weer hun rollen te geven van moeder en dochter, vader en dochter, partner. Ik doe altijd mijn uniformjasje uit als ik met de Sociale Benadering bezig ben. Met dat jasje aan is het ‘zuster’ en dan zullen ze je niet zo gauw iets persoonlijks vertellen. Zonder jasje ben ik ‘Cindy’ en praten mensen toch makkelijker over hun gevoelens.”
Het is meer dan alleen maar leuke dingen doen
“We zijn gewend om vooral te denken vanuit het medische en vanuit verzorging, leuke dingen doen zien we al snel als iets dat we doen als we tijd over hebben. Maar de impact van leuke dingen doen is heel groot. Het gaat om het herstellen van het gewone leven, waardoor iemand het gevoel heeft er weer toe te doen en zich daardoor weer fijner voelt. Een bewoonster ging altijd iedere donderdag frietjes eten bij de snackbar, recent ben ik dit samen met haar gaan doen. Je kunt dan denken… zij doet alleen maar leuke dingen. Maar bij deze mevrouw kwamen mooie herinneringen aan vroeger weer naar boven. Ze voelde zich weer onderdeel van de maatschappij en je zag haar groeien en stralen, even geen bewoonster maar gewoon Bep.”
Verleggen van focus
“Ik begeleid nu een mevrouw met roepgedrag. Ik ben met haar in gesprek over waar ze blij van wordt, wat voor haar betekenis heeft, hoe de relaties met haar familie eruit zien en wat die voor haar betekenen? Door één op één contact en het gesprek te voeren vanuit de aandachtsgebieden van de Sociale Benadering ga je dieper. Ik weet dat deze mevrouw vroeger graag met haar kinderen naar de chinees ging, hoe mooi zou het zijn als ze dit weer zouden gaan doen. Door meer focus te leggen op het gewone leven en dit te herstellen verdwijnt juist de ziekte (roepgedrag) naar de achtergrond.” Op de vraag aan Cindy wat voor haar de kern van Sociale Dementie is volgt direct: “Samen zoeken in het verleden om iets te betekenen in het heden.”
Meer weten over de Sociale Benadering Dementie?
06-09-2022
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.