'Een andere aanpak en bestaande denkpatronen doorbreken'

Jordi Nouwt en Marna de Jongh, beiden lid van het Sociale Benaderingsteam in Breda, proberen hun werk op een andere manier in te richten. Minder vanuit de zorg gedacht en meer op de mens gericht.

Jordi Nouwt is begeleider ontmoetingsplein in woonzorgcentrum Vuchterhage. “Sociale Benadering gaat over anders denken, dingen aanleren of misschien juist wel afleren. We zijn zo opgeleid om problemen op te lossen maar misschien moeten we juist meer op onze handen zitten en luisteren naar de persoon. Zij zijn immers expert over hun eigen leefwereld en als je samen hebt ontdekt hoe die leefwereld eruit ziet ga je vanuit daar aan de slag.”

Marna de Jongh is casemanager dementie en werkt nu zo’n drie jaar in Breda Noord. “Samen met het team onderzoeken we wie goed zou passen bij de persoon met dementie en zijn/haar naasten. Bij gelijke interesses maken we een match. Zeker als het sociale netwerk klein zien we veel toegevoegde waarde van de Sociale Benadering omdat we zo het netwerk weer proberen te versterken en op te bouwen.”

Betekenis van anders werken
Jordi: “Het is durven om het anders te doen in je contact met mensen met dementie. Ga eens kijken waar je uitkomt, op een verantwoordelijke manier. Blanco erin gaan, heel veel luisteren en af en toe een vraag stellen waardoor je informatie krijgt en weet, ‘nu kom ik achter dingen’ en dan kun je daarop aansluiten. En naast luisteren juist ook samen erop uitgaan en meebewegen in hun leven, hierdoor ontstaan hele andere gesprekken dan thuis aan de keukentafel.”

Loslaten
Jordi: “Ik vind het erg leuk, het maakt je zelf ook creatiever en vergroot ook mijn werkgeluk. Je onderzoekt op basis van de werkwijze van de Sociale Benadering Dementie, waar heeft die persoon nou behoefte aan? In plaats van dat ik als hulpverlener bepaal waar de behoefte ligt. Je ziet in de zorg dat we automatisch veel bedenken en invullen voor de persoon met dementie, dat probeer ik los te laten.”

Doorbreken van denkpatronen
Marna: “Als casemanager bezoek ik in een straat twee dames met dementie. Ze wonen tegenover elkaar, ze kijken bij wijze van spreken de boontjes van elkaars bord. Ik ga om de beurt bij alle twee een praatje houden. Voor de ene mevrouw ben ik bezig met de Sociale Benadering en voor de andere mevrouw doet mijn collega Linda dat. Omdat Linda en ik met elkaar in intervisie zitten, bespraken we deze dames. We gaan proberen ze met elkaar in contact te brengen. Ik ga met ‘mijn’ mevrouw langs bij Linda’s mevrouw als Linda er ook is, onder het mom dat ik Linda iets moet vragen en dan kijken we hoe het gaat. We laten het gewoon gebeuren. Dat is iets, wat ik normaal gesproken niet bedacht zou hebben. Ik zou ook nog wat beren op de weg hebben gezien, ‘twee vrouwen met dementie aan elkaar koppelen, kan dat wel goed gaan?’ Maar nu ga ik het gewoon doen.”

Voor Jordi en Marna is dat waar de Sociale Benadering Dementie over gaat: “Door de persoon met dementie de expert te laten zijn over hun eigen leven en zelf vooral mee te bewegen, kun je heel veel voor elkaar krijgen.”

Meer weten over de Sociale Benadering Dementie?

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen